Mihajlovićeva u dispečerskom centru Elektrodistribucije: Česte havarije zbog nerada i nečinjenja

Požar na traci tri odlagača na kolubarrskom kopu "Tamnava – Zapadno polje" izbio je sinoć nešto pre 22 sata.

U Nacionalnom centru za vanredne situacije kažu da je vatru na kopu gasio 21 vatrogasac sa osam vozila i specijalnim dronom za te namene. Iz "Elektroprivrede Srbije" (EPS) sopštavaju da je potpuno ugašen tek noćas oko dva sata posle ponoći.

"Došlo je do oštećenja odlagališne trake koja je dužine 60 metara i sastavljena iz tri segmenta. Dva segmenta su pretrpela oštećenje. Odlagač može da se popravi, ali trebaće vremena zbog same odlagališne trake, ali već od danas su krenule pripreme", ističe direktor površinskih kopova u Kolubari Srđan Alimpijević.

U sastavu kolubarskih rudnika su četiri aktivna kopa, a "Tamnava – Zapadno polje" je najvažniji i najproduktivniji površinski kop za snabdevanje ugljem obrenovačkih termoelektrana koje Srbiji daju polovinu električne energije.

U EPS-u tvrde da havarija nije ugrozila kopanje i isporuku uglja termoelektranama.

"U ovom trenutku bageri neće osetiti zastoj, našli smo već alternativna rešenja, tako da ugalj će se nesmetano otkopavati i vozili ka termoelektrani u Obrenovcu. Imamo drugi odlagač, s tim što su vremenski uslovi takvi kakvi su i trebaće nam vremena", kaže Alimpijević.

Mihajlovićeva: Rezultat nerada i nečinjenja 

Ovo je već šesta havarija za nepuna dva meseca u EPS-u. S obzirom da je zimski period, veoma je važno da elektroenergtski sistem radi stabilno.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović obišla je dispečerski cntar "Elektrodistibucije Srbije". Na distibutivnom sistemu kažu ima sitnih kvarova koji se brzo otklanjaju.

Mihajlovićeva ističe da se havarije ne dešavaju tek tako, već da su, kako kaže, rezultat nerada i nečinjenja.

"Sada imamo požar, prošle nedelje smo imali problem i nedelju pre toga smo imali problem, a svaki dan smo u Vladi i svaki dan rešavamo, nažalost kratkoročno, stvari koje se dešavaju, a koje se nisu desile zbog toga što neko nije radio mesec dana, već zbog toga što neko godinama nije na pravi način planirao, održavao i investirao, nije rukovodio, nije proizvodio otkrivku, da ne nabrajam milion stvari koje su rezultirale i ovom havarijom", rekla je Mihajlovićeva.

"Snabdevanje električnom energijom stabilno"

Iz preduzeća "Elektromreže Srbije" kažu da su svi dalekovodi u fukciji i da obilne snežne padavine ne ugrožavaju stabilnost prenosa struje na visokom naponu.

"Snabdevanje električnom energijom na teritoriji Srbije je stabilno. Želim da naglasim da je trenutno manje od 0,1 odsto korisnika bez napajanja električnom energijom. U pitanju su delovi brdsko-planinskih predela i opština na istoku i jugu Srbije", navodi direktor "Elektrodistribucije Srbije" Bojan Atlagić.

Zbog niskih temperatura Beogradske elektrane od danas greju 24 sata.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике