Mihajlovićeva čestitala mladim matematičarkama

"Upućujem najiskrenije čestitke Jeleni, Tamari, Irini i Nini na izvanrednim rezultatima koje su postigle, predstavljajući našu zemlju na Olimpijadi u Firenci", navela je Zorana Mihajlović u čestitki.

Dodala je da su te devojke svojim uspehom pokazale da je ženama itekako mesto u nauci i da su neosnovane predrasude da su za žene "rezervisane" društvene nauke, a da prirodne nauke pripadaju muškarcima.

"Medalje koje ste osvojile podstrek su za sve devojčice i žene da streme ka svojim ciljevima, jer samo ako verujemo u sebe i vredno radimo, možemo postići ono što želimo", navela je Mihajlovićeva, saopšeteno je iz kabineta potpredsednice Vlade.

Na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke u Firenci, učenica drugog razreda Matematičke gimnazije Jelena Ivančić osvojila je zlatnu medalju i prvo mesto sa maksimalnih 42 poena.

Tamara Ponjavić, učenica trećeg razreda Matematičke gimnazije dobitnica je srebrne medalje, a Irina Đanković, učenica drugog razreda te škole bronzane medalje, saopštila je Matematička gimnazija.

Nini Matić, učenici 3. razreda Valjevske gimnazije pripala je pohvala.

Olimpijada je održana od 9. do 15. aprila, a u pratnji učenica su bili lideri reprezentacije Sonja Čukić i Miloš Stojaković.

Na takmičenju su učestvovali takmičari iz 52 zemlje – Rusija, Poljska, Norveška, Belgija, Francuska, Velika Britanija, Rumunija, Italija, Nemačka, Francuska, SAD, Japan.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike