Mihajlović: Zakon o rodnoj ravnopravnosti spreman za Skupštinu

Zorana Mihajlović navodi da nema razloga za hitnost oko zakona o rodnoj ravnopravnosti

"Ne postoji nijedan razlog niti je iko tražio da se Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, na kome smo radili više od dve godine i koji će se uskoro naći na Vladi Srbije, bude usvajan po hitnoj proceduri", rekla je Zorana Mihajlović.

Navela je da bi svi poslanici trebalo da se dobro upoznaju s ovim predlogom zakona, jer je reč o izuzetno važnom zakonu koji se tiče svakog pojedinca i oko kog su predlagači zakona ostvarili društveni konsenzus.

"Uverena sam će ovaj zakon, pošto ga Vlada Srbije izglasa i uputi parlamentu na usvajanje, dobiti podršku ogromnog broja poslanika, kao što već danas ogroman deo našeg društva podržava ovaj predlog zakona", istakla je Mihajlovićeva.

Navodi da se od samog početka rada na ovom zakonu zalagala da se on pripremi temeljno i uz širok društveni konsenzus, jer je ovo oblast koja dotiče celo društvo i nije pitanje jednog ministarstva.

"Usvajanje zakona o rodnoj ravnopravnosti od suštinskog je značaja za dalji napredak Srbije. Sada, kada smo dobili pozitivna mišljenja republičkih institucija, predstavnika privrede, nezavisnih institucija i organizacija civilnog društva, on je spreman da se nađe pred poslanicima", rekla je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Podseća da je prvobitni predlog zakona upravo ona, kao predlagač, povukla iz skupštinske procedure, smatrajući da tako važan dokument mora da dobije podršku celog društva.

Navodi da su obavljene konsultacije sa svima i da je obezbeđen širok društveni konsenzus.

"S druge strane, svesni smo i da mnogi govore o rodnoj ravnopravnosti i boljem položaju žena, ali da kada treba usvojiti ovako važan zakon i krenuti u njegovu primenu, pojavi se otpor, poput predloga da se rad svih onih koji su dve godine radili na ovom zakonu poništi i da se zakon vrati na početak i piše ponovo. Protiv toga ću se boriti", istakla Mihajlovićeva.

Podseća da je zakon usaglašen sa međunarodnim ugovorima, opšteprihvaćenim standardima i direktivama EU, koji će Srbiju svrstati u red modernih i razvijenih zemalja.

"Rodna ravnopravnost je pitanje kulture, razvoja i budućnosti jedne zemlje. Želimo Srbiju na tom putu", zaključila je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike