Mihajlović: Više nema jeftine energije, struja treba da poskupi

Zorana Mihajlović je na konferenciji "Energetika i Balkan: tranzicija ka obnovljivim izvorima i poboljšanje energetskih veza" naglasila da postoje tri razloga za poskupljenje struje.

Prvi je da su u prethodnih godinu i po dana poskupeli nafta, ugalj gas i pelet, a drugi razlog je potreba za štednjom energije i povećanjem energetske efikasnosti jer se treba spremati za zimu.

"Treći razlog je katastrofalno upravljanje Elektroprivredom Srbije, kakvo je postojalo u prethodnih šest godina, ali suština nije u tome. Suština je da EPS iz ove teške krize mora da izađe na nogama, a ne na kolenima, i da svi zajedno – država, privreda i građani – pomognemo da EPS opstane", rekla je Mihajlovićeva.

Naglasila je da procenat poskupljenja ne određuje Ministarstvo već Agencija za energetiku, ali da ono mora da bude održivo.

"Krajnje je vreme da štedimo i pazimo na potrošnju energije jer je pred nama teška zima", poručila je ministarka Mihajlović.

Na pitanje koliko građana će, u skladu sa Uredbom, moći da dobiju status zaštićenog kupca i plaćaju povoljniju cenu, odgovorila je da su kriterijumi prošireni, i da se trenutno procenjuje da bi oko 10.000 domćinstava moglo da koristi struju u skladu sa Uredbom o energetski ugroženom kupcu.

"Kada je u pitanju gas, to je oko 1.500 domaćinstava i oko 50.000 domaćinstava kada je reč o toplotnoj energiji", rekla je Mihajlovićeva i naglasila da je sve pripremljeno kako bi se pomoglo onima koji ne mogu da plate.

Prema njenim rečima, trenutno ima dovoljno energenata i da nije problem nabavka, već kakav će biti dalji razvoj situacija.

Na pitanje o eventualnoj promeni vlasništva u kompaniji NIS, Mihajlovićeva je odgovorila da će "Srbija uraditi sve što treba da se uradi" u smislu očuvanja energetske bezbednosti, ali da nije bilo razgovora o tome.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike