Mihajlović: Velike promene – okretanje ka zelenoj energiji

Posle obilaska radova na adaptaciji brodske predvodnice, Mihajlovićeva je novinarima rekla da je Dunav veoma važna reka i kao transportni i vodni, kao i energetski koridor.

Navela je da praktično svoj mandate na mestu ministarke rudarstva i energetike počinje obilskom upravo "HE Đerdap" i najavila da će u buduće najmanje jednom nedeljno da obilazi tu najveću hidroelektranu u Srbiji koja je vrlo važan deo energetskog bilansa zemlje.

Mihajlović je kazala da radovi na adaptaciji predvodnice na HE "Đerdap 1" idu po ustaljenoj i planiranoj dinamici, a izrazila je zadovoljstvo što će sigurno početi i revitalizacija predvodnice na HE "Đerdap 2".

"Novac nije mali, i za jednu i za drugu predvodnicu izdvaja se 60 miliona evra", rekla je Mihajlović i zahvalila EU na donaciji polovine iznosa potrebnih sredstava, a precizirala da je druga polovina obezbeđena saradnjom sa Evropskom investicionom bankom.

Navela je da je za Srbiju EU jedan od najvažnijih partnera i da je naša spoljnotrgovinska razmena najveća upravo sa zemljama EU.

"Naš put jeste ka EU", rekla je Mihajlovićeva i navela da se sa EU nastavlja zajednički rad na projektima, pogotovo iz oblasti transporta.

Najavila je da će EPS nastaviti dalje da ulaže u revitalizaicju svojih hidroelektrana i da će se agregat 6 svakako revitalizovati ili će početi revitalizacija sledeće godine.

"Moramo da mislimo i na HE “Đerdap 2“, investiciju procenjenu na oko 145 miliona evra", kaže Mihajlovićeva.

Uz to, napominje, predstoje i velike promene u energetskom sektoru.

"Moramo, ne korak po korak, moramo biti malo brži i okretatiti se pre svega održivom energetskom razvoju, zelenoj energiji, zelenoj agenda. Hidroelektrane jesu temelj te zelene agende. Verujem da ćemo zajedno sa parnerima u tome i uspeti", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je radove na adaptaciji brodske prevodnice obišla sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, direktorkom EIB za Zapadni Balkan Dubravkom Negre, direktorom EPS-a Miloradom Grčićem i predsednikom opštine Kladovo Sašom Nikolićem.

Reforma javnih preduzeća mora da se završi

"Vlada Srbije rešena je da završi reformisanje javnih preduzeća, ne samo u gasnom i u elektroenergetskom sektoru. Ali, ako govorimo o njima, gasni sektor mora da završi odvajanje, u pravom smislu te reči", izjavila je Zorana Mihajlović.

Ona je, na pitanje novinara prilikom obilaska radova na adaptaciji prevodnice na HE "Đerdap 1", rekla da se sa reformama počelo pa stalo, ali da više nema vremena da se zastaje.

‘"Transportgas’ mora da se odvoji od ‘Srbijagasa’, isto kao i ‘Distribucijaga’. To je dobro za gasni sektor. I reformu moramo da sprovedemo ne samo zbog usaglašavanja sa direktivama EU, već jer će time pregled poslovanja biti bolji i preduzeća će nam donositi profit. Isto se odnosi i na EPS i elektroenergetski sektor. Mora da se popravi i distributivni sistem, ali i kor poslovanja", rekla je ona. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar