Mihajlović: Preporuke za smanjenje potrošnje ne odnose se na škole, vrtiće i bolnice

Ministarka je demantovala navode da se preporuke za štednju odnose na škole i vrtiće, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Što se tiče štednje, često se čuje da je Ministarstvo rudarstva i energetike naložilo da se smanji temperatura grejanja u školama i vrtićima. To nije tačno i demantujem takve navode. Preporuke smo dali javnim preduzećima, državnoj upravi, lokalnim samoupravama, državnim institucijama. Predložene preporuke za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije nikada nisu obuhvatale škole, vrtiće i bolnice, to su ustanove koje su izuzete iz svih preporuka", rekla je Mihajlovićeva u Kragujevcu, odgovarajući na pitanja novinara.

Ukazala je da su Ministarstvu do sada plan štednje dostavile 73 lokalne samouprave, 29 javnih preduzeća, 18 državnih institucija i da očekuje do prvog oktobra da spisak bude kompletan.

Mihajlovićeva je ponovila da se ne prave nikakvi planovi restrikcija i da je cilj preporuka da se smanji iznos koji država daje za uvoz struje.

"Ne planiramo restrikcije, ne razmišljamo o tome, jer mislim da smo uradili dovoljno prethodnih meseci da napravimo osnovu i da obezbedimo dovoljno energije i energenata do kraja marta, ali će za sve država morati da obezbedi novac, zato apelujemo na štednju, da bismo manje novca dali za uvoz", rekla je ministarka. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike