Mihajlović: Podrška Brnabić zakonu o rodnoj ravnopravnosti značajna

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je danas kao značajno zalaganje premijerke Ane Brnabić da zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je sada u fazi nacrta, bude usvojen što pre, jer to predstavlja jasan signal da da će Srbija uskoro dobiti evropski zakon i ravnopravniji status žena.

Mihajlović je u saopštenju izrazila i nezadovoljstvo što Koordinaciono telo koje radi na tom zakonu gotovo tri godine, od septembra nije dobilo odgovor od Ministarstva za rad kome je prepušten nacrt da bi što pre predložili rešenja za one delove zakona na koje su imali zamerke, navodi se u saopštenju iz kabineta potpredsednice vlade.

„Neću pogreštiti ako kažem da je za sve žene i muškarce u Srbiji, i sve one koji smatraju da nam treba ravnopravnije društvo, veoma značajno da čuju predsednicu Vlade kako kaže da nam je što pre potreban zakon o rodnoj ravnopravnosti. Ta podrška zakonu jasan je signal da će Srbija uskoro dobiti moderan i evropski zakon koji će dovesti do veće ravnopravnosti žena nego što je imamo danas, za šta se godinama zalaže Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost“, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti na kome su gotovo tri godine radili Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, stručne i nevladine organizacije i koji je dobio podršku ministarstava i više od 100 udruženja i organizacija, više od dva meseca nalazi se na doradi u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje je izrazilo određene sumnje u njegovu sprovodivost.

„Kao ovlašćeni predlagač zakona o rodnoj ravnopravnosti početkom septembra prepustila sam ovaj nacrt upravo Ministarstvu rada kako bi što pre predložilo rešenja za one delove zakona na koje su imali zamerke. Ali, do dana današnjeg nismo dobili nikakav odgovor koji su delovi zakona sporni i koji su predlozi ovog ministarstva kako bi se on poboljšao i konačno usvojio. Očekujem da ćemo posle ove jasne izjave predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da nam ovaj zakon treba što pre, dobiti jasne predloge Ministarstva rada“, kazala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, usvajanje zakona o rodnoj ravnopravnosti u parlamentu biće još jedan veliki podstrek ne samo Kooridnacionom telu, već i čitavom društvu da još više radi na stvaranju boljeg, pravednijeg i humanijeg društva.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike