Mihajlović: Niko nije tražio da Parlament po hitnom postupku usvoji Zakon o rodnoj ranopravnosti

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je za usvajanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti obezbeđen širok konsenzus i da niko nije traži da Parlament taj pravni akt usvoji po hitnom postupku.

„Ne postoji nijedan razlog niti je iko tražio da se Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, na kome smo radili više od dve godine i koji će se uskoro naći na Vladi Srbije, bude usvajan po hitnoj proceduri“, navela je ona.

Ranije danas iz Skupštine Srbije je saopšteno da predsednica parlamenta Maja Gojković insistira da se Predlog zakon o rodnoj ravnopravnosti, kada ga Vlada Srbije predloži, nađe u redovnoj proceduri Parlamenta, a ne po hitnom postupku.

„Parlament je mesto gde se donose zakoni i važno je da Narodna skupština dobije dovoljno vremena da učestvuje u donošenju najboljih rešenja, u cilju usvajanja kvalitetnog i sprovodivog zakona“, navela je Gojković.

Ona je, povodom najave usvajanja Predloga zakona o rodnoj ravnopravnosti, rekla da je 2016. povučena iz procedure jedna od verzija predloga tog pravnog akta.

Gojković je rekla da je zbog toga neophodno da se u toku izrade nacrta zakona sprovede svobuhvatna javna rasprava i da se postigne širok društveni konsenzus oko samih predloga zakonskih rešenja.

Mihajlović je istakla i da bi „svi poslanici trebalo da se dobro upoznaju“ s ovim predlogom zakona jer je reč o izuzetno važnom zakonu i oko koga su predlagači zakona ostvarili društveni konsenzus.

„Uverena sam će ovaj zakon, pošto ga Vlada Srbije izglasa i uputi parlamentu na usvajanje, dobiti podršku ogromnog broja poslanika“, navela je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.

Ona je rekla da se od početka rada na zakonu zalagala da se on pripremi temeljno i uz širok društveni konsenzus, jer je to oblast koja dotiče celo društvo i nije pitanje jednog ministarstva.

„Svesni smo i da mnogi govore o rodnoj ravnopravnosti i boljem položaju žena, ali da kada treba usvojiti ovako važan zakon i krenuti u njegovu primenu, pojavi se otpor, poput predloga da se rad svih koji su dve godine radili na ovom zakonu poništi i da se zakon vrati na početak i piše ponovo. Protiv toga ću se boriti“, istakla je ona.

Mihajlović je podsetila da je zakon usaglašen sa međunarodnim ugovorima, opšteprihvaćenim standardima i direktivama EU, navodi se u saopštenju.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike