Mihajlović: Izmenama zakona poboljšati položaj žena na selu

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najavila je danas, povodom Međunarodnog dana seoskih žena, da će zajedno sa udruženjima uputiti inicijativu Ministarstvu finansija i Ministarstvu poljoprivrede za izmenu dva zakona, koja će omogućiti ženama sa sela penziono i zdravstveno osiguranje, ali i podsticaje za ranjive kategorije, što jesu žene sa sela.

„Radimo i na obezbeđenju bolje infrastrukture, kako bi žene i njihove porodice ostale da žive na selu. A lokalne samouprave upućujemo na to da prilikom planiranja budžeta vode računa i obezbede sredstva i podsticaje i za delatnosti kojima se bave žene“, rekla je Mihajlović, saopštilo je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

Ukazala je da žene sa sela žive teško, ali da nisu zaboravljene i da su Vlada Srbije, Koordinaciono telo, lokalne samouprave i udruženja žena tu da stvaraju bolje uslove za njihov život.

„Moja poruka ženama danas je da se udružuju i budu zajedno, jer na taj način možemo da im obezbedimo novac za projekte. Žene su te koje vode računa o gazdinstvima, poljoprivrednoj proizvodnji i garant su očuvanja sela“, kazala je Mihajlović, koja je sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem posetila selo Ježevica.

Mihajlović je podsetila da su u Srbiji samo 12 odsto žena vlasnice gazdinstava, tri od četiri žene rade za smeštaj i hranu, a 60 odsto njih nema pravo na penziju.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović naveo je da četvrtinu svetske populacije čine žene na selu, a samo dva odsto poseda se vodi na njih, što govori o tome koliko su ugrožene.

„Ove žene čuvaju tradiciju, ali se bore za svoj i opstanak svoje dece i porodica. Naš zadatak je da im pomognemo i da ulažemo u infrastrukturu, ali i da pomognemo udruženjima kao bitnim organizatorima plasmana njihovih proizvoda“, kazao je on.

Todorović je istakao da je važno i da se osnaže mlade majke, da se izgradi vrtić u Zablaću.

„Da majke sa sela mogu da ostave decu u predškolskim ustanovama, te da imaju vremena za posao u udruženjima i gazdinstvima. Cilj je da žene na selu imaju isti status kao žene u gradu, da budu jednako poštovane“, rekao je on.

Predsednica udruženja „Amity“ Nadežda Satarić rekla je da su seoske žene dobre majke, domaćice i supruge, ali i vredne radnice na njivi i u toru.

„Ovaj događaj je važan za sve žene u Srbiji, da pošaljemo poruku da je udruživanje put da lakše nađu prolaz do tržišta i lanca dobavljača, radeći na razvoju sela“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, žene iz seoskih sredina su među najpogođenijim pandemijom, opterećene su još više kućnim poslovima, brigom o deci koja su kod kuće, ali i o starijim članovima domaćinstva, uz sve druge poslove u koje rade u poljoprivredi.

„Apelujemo na muškarce da u većoj meri pomažu ženama u obavljanju kućnih poslova, jer i one ravnopravno rade u polju i na njivi“, rekla je Satarić.

(Novi magazin)

Napišite komentar