Mihail Mišustin, od poreznika do premijera

Mihail Vladimirovič Mišustin biće novi ruski premijer, a predložio ga je predsednik Vladimir Putin istog dana kada je kompletna ruska vlada na čelu s Dmitrijem Medvedevim podnela ostavku.

Mišustin, malo poznat javnosti, u Vladi Rusije radi od 1998. godine. Bio je na čelu Savezne poreske službe Rusije od aprila 2010. 

Zahvaljujući poznavanju tehnologije, sa mesta šefa Poreske uprave uveo je najnovije sisteme i znatno unapredio naplatu poreza u zemlji, navode ruski mediji. 

Jedan je od prvih stručnjaka u Rusiji koji je bio "zaražen" digitalizacijom. Uspeo je da transformiše pozamašan, birokratski i korumpirani poreski sistem u modernu i tehnološki naprednu uslugu, primenjujući najbolju svetsku praksu.

Tehnološka rešenja uvedena u režiji Mišustina učinila su plaćanje poreza praktičnim, a većina "sivih" poreskih kombinacija je eliminisana.

Poslovanje je počelo da izlazi iz senke, a naplata poreza u Rusiji je rasla čak i za vreme ekonomske krize.

Mišustin je uspeo da reši jedan od najvećih problema – vratio je PDV u legalne tokove, što je rezultiralo tim da je ovaj porez postao jedan od glavnih izvora prihoda u budžetu zemlje.

Sistemi koje je uveo omogućavali su mu da u Rusiji primeni poseban poreski režim – porez na profesionalni dohodak – koji samozaposlenim građanima omogućava da legalizuju svoje poslovanje bez direktne lične interakcije sa poreskom službom.

Mihail Vladimirovič Mišustin voli sport, a posebno hokej. Član je Nadzornog odbora hokejaškog kluba CSKA iz Moskve.

Oženjen je, ima trojicu sinova.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike