Migranti sa bliskog istoka u Kuršumliji, meštani ih pronalaze gladne i promrzle

Migranti iz zemalja Bliskog istoka i dalje masovno prelaze administrativnu granicu sa teritorije Kosova u centralnu Srbiju a zbog zime i dugog puta meštani kuršumlijskih sela često ih nalaze iznemogle i gladne po šumama i pored puta, izjavio je agenciji Beta predsednik saveta Mesne zajednice Merdare Gojko Stefanović.

„U potrazi za hranom i da se ugreju, zbog velike hladnoće, oni često obijaju napuštene kuće po ovdašnjim selima. Traže hranu od meštana. Pojedine policija pronadje, a većina ode dalje pešice u potrazi za migrantskim azilima. Svakodnevno, a najviše noću, prelaze ovde oko Merdara, šumskim stazama“, kazao je Stefanović.

U okolini Merdara i drugim selima, na administrativnoj liniji sa Kosovom, svakog dana sve je više migranata iz zemalja Bliskog istoka.

Grupa mladića iz Palestine i Sirije primećena je u selu Kosanička Rača, kod Kuršumlije.

Sid Ahmed (28) iz Palestine kazao je da sa dvojicom drugara pešačio tri dana kroz šume i planine, da bi prešao s Kosova u centralnu Srbiju.

„Prešli smo preko planine, išli smo šumskim stazama do ovog sela. Usput smo se sreli sa još trojicom migranata iz Sirije. Oni su nam se pridružili na planini, i zajedno smo krenuli na ruti za Beograd“, rekao je Ahmet.

Sirijac od 20 godina Ahmed Ali kaže da su usput našli samo vodu.

„Četiri dana ništa nismo jeli, samo smo našli vodu. Nekad je problem i nju pronaći. Mnogo smo umorni, gladni i ozebli“, kazao je Ahmed.

Ta grupa od šestorice mladića, gotovo u letnjoj garderobi, stajala je nekoliko sati na autobuskoj stanici u Kosaničkoj Rači, kod Kuršumlije, ali ih autobus nije primio, a nijedno vozilo nije se zaustavilo da ih poveze.

Sid Ahmet kaže da je morao da se odluči na odlazak od svoje domovine, iz pojasa Gaze, zbog neprestanih oružanih sukoba i teškog života.

„Spavali smo na zemlji, svake noći. Imam vreću za spavanje, jedne nepromočive pantalone i flašu za vodu. To je sve što imam“, rekao je on.

On je dodao da sa svojim drugovima pešači već četiri meseca.

„Iz Palestine smo ušli u Irak, pa u Tursku, preko Grčke, Albanije i Kosova u Srbiju. Dalje, ako budemo uspeli preko Hrvatske i Slovenije, pa gde nas put nanese, negde gde je bolji život“, rekao je on.

Kreću se pomoću mapa na mobilnim telefonima, koje pune ako im negde dozvole, u kafiću ili na benzinskim pumpama.

Meštani kuršumlijskih sela često im izadju u susret i daju im hranu. Vlasnik prodavnice u selu Merdare Dušan Milačić kaže da je vidjao velike grupe emigranata, ali i žene i decu.

„Svakog dana sve je više migranata koji ovde prolaze. Dolazi preko Kosova. Zbog zime i nedostatka hrane, poneki upadaju u napuštene kuće, ali i ulaze po dvorištima i traže hranu. Kod mene kad dodju u prodavnicu ja im dam hleb besplatno“, kazao je Milačić.

Nedavno su pripadnici policije iz Kuršumlije, po prijavi meštana, u šumi pronašli jednog migranta iz Sirije, promrzlog i izgladnelog.

Prevezli su ga u Dom zdravlja u Kuršumliji gde mu je ukazana lekarska pomoć.

Prema podacima iz mesne kancelarije Merdare, svakog dana je sve više migranata u kuršumlijskim selima. Većina nastavi dalje put pešice, ka azilantskim centrima, dok pojedine policija odvede.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike