Migranti kod Bihaća štrajkuju glađu, zahtevaju humanije životne uslove

Kada je hrana u utorak ujutru stigla u kamp, ubrzo je i vraćena, jer su se migranti odlučili za štrajk glađu dok im ne budu osigurani uslovi dostojni čovjeka.

U posetu kampu Vučjak, gde boravi blizu 600 migranata, došla je i komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović, koja je poručila da se kamp Vučjak mora zatvoriti još danas jer su uslovi katastrofalni.

Migranti poručuju da se sve teže nose s hladnoćom i užasnim životnim uslovima, kao i da su zabrinuti kako će preživeti zimu ukoliko se ubrzo ne osigura adekvatan životni prostor, a posebno za žene i decu.

U kampu Vučjak je prisutna i Jedinica za specijalnu podršku MUP-a Unsko-sanskog kantona, ali za sada nisu zabeleženi bilo kakvi incidenti.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u subotu da bi za dvadesetak dana trebalo da budu stvoreni kapaciteti za prihvat prvih migranata u kasarni Blažuj kod Sarajeva. Tada je izjavio da je cilj zatvoriti "divlji kamp Vučjak".

I dok se kasarna priprema za prijem migranata, meštani Blažuja ističu da žive u strahu zbog dolaska velikog broja migranata, kao i da tom mestu preti ekološka katastrofa, s obzirom na to da se planira da se kanalizacija iz kasarne spoji sa lokalnim potokom.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike