Migranti između čekića i nakovnja međusobnih optužbi Belorusije i EU

Nakon višednevnog smrzavanja u kampovima, oko tri i po hiljade migranata jutros je krenulo ka graničnom prelazu kod poljskog sela Kužnice. Za sada sve protiče bez većih incidenata, ali su poljske vlasti u tu oblast uputile dodatne vojne i policijske snage.

Detaljno se proverava svaki automobil koji ulazi u Poljsku, a područje nadleću i helikopteri. Raste i pritisak Brisela na predsednika Belorusije. Šefovi diplomatija Unije proširili su sankcije Minsku na nove pojedince, avio-kompanije, putničke agencije i sve koji su uključeni u ilegalne migracije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je Brisel obavestio avio-kompanije da uvodi sankcije prevoznicima koji podržavaju trgovinu ljudima. "Turkiš erlajns" saopštio je da više neće pružati usluge Belorusiji, kao i "Čam vings" iz Sirije.

"Autokratski režim u Belorusiji pokušava da manipuliše ljudima, gurajući ih u zamku lažnim obećanjima, kako bi destabilizovao svoje demokratske susede. To im neće poći za rukom", istakla je Fon der Lajenova.

Beloruski predsednik smatra da je migrantska kriza potrebna Poljskoj zbog problema sa Evropskom unijom i da se situacija sa migrantima zahuktava, sa ciljem da Rusija bude uvučena u sukob. Spreman je, kaže, da avionima prebaci migrante u Minhen, ako Poljska ne obezbedi humanitarni koridor.

"Prete nam sankcijama. U redu, videćemo. Činimo sve da više ne postoje migrantski kampovi i da svi koji žele odu u Evropsku uniju. One koji to neće spremni smo da vratimo kući avionima, ali oni to ne žele. Tvrdoglavi su. Niko ne želi da se vrati kući", navodi Aleksandar Lukašenko.

Berlin: Ovo nije kraj sankcijama, Putin da utiče na Lukašenka

Na izjave iz Minska, stižu oštre reakcije evropskih zvaničnika. Nemačka tvrdi da nije kraj sankcijama protiv Belorusije, ali ne odbacuje saradnju s Moskvom u rešavnju problema na poljsko-beloruskoj granici.

"Ako Putin može da pomogne, a svakako može da iskoristi svoj uticaj na Lukašenka, onda to treba i da učini. Ne samo da priča o tome, već da pređe s reči na dela", naglašava nemački šef diplomatije Hajko Mas.

Kremlj saopštava da je spreman da posreduje u rešavanju spora između Minska i Evropske unije. Odbacuje tvrdnje američkih zvaničnika da Belorusija migrantima želi da odvuče pažnju s ruskih vojnih aktivnosti na granici s Ukrajinom.

"Takve izjave su pogrešne. Nedavno je i predsednik Putin jasno odbacio bilo kakvu umešanost u krizu na granici Belorusije i Poljske", ističe portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Zbog straha od eskalacije migrantske krize, Letonija je rasporedila 3.000 vojnika, za nenajavljenu vojnu vežbu u blizini granice s Belorusijom, a predsednici tri baltičke države – Litvanije, Letonije i Estonije – održali su hitan sastanak u Vilnjusu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар