Merkelova u Vašingtonu – „Severni tok 2“ kao kamen spoticanja i pokušaj poboljšanja odnosa

Poseta Merkelove Beloj kući koja je prva nekog evropskog lidera otkad je Bajden preuzeo funkciju u januaru pokazuje da SAD pokušavaju da poprave odnos sa saveznikom koji je često trpeo napade tokom Trampovog mandata, ocenjuje Rojters.

Iako su Sjedinjene Države i Nemačka su ključne NATO saveznice, spore se oko mnoštva teških pitanja, uključujući gasovod "Severni tok 2" koji se gradi od Rusije do Nemačke ispod Baltičkog mora, za koji Vašington strahuje da će povećati evropsko oslanjanje na ruski gas.

Takođe se ne slažu oko ekonmske saradnje sa Kinom, nastavka ograničenja putovanja u Sjedinjene Države iz Evrope i protivljenja Nemačke privremenim odricanjem od patenata čiji je cilj ubrzanje proizvodnje vakcina protiv kovida 19.

Sa druge strane, očekuje se da će Bajden (78) i Merkelova razgovarati o "udruživanju snaga u "borbi protiv pretnji demokratiji širom sveta, suzbijanju ruskih sajber-napada i, kako vide, "teritorijalne agresije u istočnoj Evropi i naporima Kine da dominira naprednim tehnologijama".

Prekid pandemije i ublažavanje posledica klimatskih promena takođe će biti na agendi.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар