Merkelova na skupu HDZ-a, puštena Tompsonova pesma

"U Nemačkoj sada imamo 74 godine mira. Vi ste još devedesetih imali rat i znate šta to znači i zato je toliko važno da sačuvamo taj mir", rekla je Angela Merkel u obraćanju pristalicama HDZ-a.

A to se, kako je dodala, može uraditi samo ako se s jedne strane zastupa nacionalni interes, a s druge strane da "budemo u stanju staviti se u situaciju drugoga i graditi mostove" i da u Evropi pronalazimo zajednička rešenja", prenosi Hina.

"Evropa je projekt slobode, znate da sam i ja živela u diktaturi i da nisam mogla putovati i doći u bivšu Jugoslaviju", rekla je Merkelova.

Podsetila je da se Nemačka ujedinila pre 30 godina i da je važno raditi na očuvanju mira i slobode.

Merkelova je istakla da biti ponosan na svoju zemlju nije u suprotnosti sa izgradnjom Evrope.

"Nacionalizam pokušava uništiti Evropu i protiv toga se moramo boriti", rekla je Merkelova.

Svoj je govor zaključila na hrvatskom jeziku, poručivši: "Izađite na izbore, podržite Evropu mira, slobode i blagostanja. Podržite EPP i HDZ!".

Veber: Nacionalisti neće biti deo moje većine

Manfred Veber je pozvao na odgovor nacionalistima i obećao da oni neće biti deo njegove većine u Evropskom parlamentu.

Istakao je i da EU nije samo ekonomski savez, nego i Unija vrednosti a naglasio je i da je hrišćanstvo zajednički temelj Evrope.

Kazao je da se putujući Evropom uverio u njenu različitost, ali da je primetio kako je u središtu svakog grada i sela crkva, što je pokazatelj da je zajednički evropski temelj hrišćanska vera, navodi Hina.

Pre nemačke kancelarke okupljenima se obratio hrvatski premijer i predsednik HDZ-a Andrej Plenković koji je, između ostalog, pozdravio one koji su "došli u Zagreb nakon Blajburga" gde su "odali pijetet i poštovanje "hrvatskim žrtvama" nakon Drugog svetskog rata.

Na skupu je puštena pesma Marka Perkovića Tompsona "Lijepa li si", prenosi Jutarnji list.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike