Merkelova: Bila mi je čast voditi CDU, vreme za novo poglavlje

"Imam osećaj zahvalnosti, bila mi je velika čast. Sada je vreme da otvorimo novo poglavlje", rekla je Angela Merkel.

Nakon oproštajnog govora Merkelova je pozdravljena desetominutnim aplauzom, a pojedini delegati nosili su transparente "Hvala, šefice!".

U svom obraćanju kancelarka se osvrnula i na sve snažniju desnicu "AfD", rekavši da je ono što karakteriše demohrišćane jeste se od drugih razlikuju, ali nikada nikog ne izopštavaju.

"Mi demohrišćani se ponekad svađamo, ali nikada ne sejemo mržnju protiv drugih ili ponižavamo druge ljude", naglasila je Merkelova dodajući da CDU uvek služi građanima Nemačke.

Povodom loših rezultata u istraživanjima, kancelarka je apelovala na stranačke kolege da CDU pokaže šta zna.

"Naša CDU je danas drugačija od one iz 2000., i to je dobro tako. CDU 2018. ima pravo da gleda u budućnost novim ‘glavama’, strukturama, ali uz iste vrednosti koje zastupa", rekla je Merkelova.

Nemačka kancelarka je, ujedno, branila sve mere koje je preduzela za vreme vođenaj stranke, ukazujući posebno na ukidanje vojne obaveze i uvođenja "Hartz4" socijalne pomoći.

Prema njenim rečima "Hartz4" je bio pravi odgovor na pet miliona nezaposlenih.

"Podržali smo pravu reformu", naglasila je Merkelova.

Kada je reč o ukidanju vojne obaveze istakla je da se radi o ispravnom koraku, koji je jasan odgovor na promenjeno međunarodno bezbednosno stanje.

Takođe je govorila i o svom uzdržanom stilu vođenja, objasnivši da se, tamo gde je partija očekivala oštar odgovor, radije „borila floretom ili ćutala".

"Znam da sam iskušavala vaše živce time", rekla je kancelarka.

Ocenila je da je skupština stranke šansa za postavljanje smernica za snažniju CDU.

Podsetila je da je u Nemačkoj u poslednjih 70 godina CDU/CSU bila na vlasti 50 godina, i da ima nameru da nastavi da vodi brigu o zemlji.

"Mi imamo snagu da pobeđujemo na izborima ako odlučno i jedinstveno budemo vodili borbu", istakla je Merkelova.

Međutim, kritikovala je svađe između CDU i koalicionog partnera CSU.

"Kuda nas vodi neprestana svađa osetile su žestoko CDU i CSU", rekla je kancelarka.

Inače, skupštini CDU u Hamburgu prisustvuju i brojni strani gosti, među kojima je i sekretar za međunarodne odnose SNS i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike