Merkel: Berlinski proces zalog za budućnost

Unija pokazuje pažnju Balkanu, rekla je Merkelova i podsećajući da je nedavno održan sastanak sa Kinom u okviru formata "16+1" i da Kina ima svoj Put svile, kao i Rusija, ocenila da je to izazov za sve u EU, koji treba da pokažu da mogu svi zajedno da žive.

Merkelova je čestitala premijerima Makedonije i Grčke, Zoranu Zaevu i Aleksisu Ciprasu, na sporazumu o imenu Makedonije koji je ocenila kao istorijski i hrabar.

Podsećajući na važnost digitalne agende, obrazovanja i međusobnog priznavanja diploma, Merkelova je pohvalila Srbiju za mobilnost ljudi i istakla da bi ostali u regionu trebalo da učine više.

Mladi i obrazovanje su važne teme. Moramo da podstičemo intelektualnu izvrsnost, rekla je Merkelova.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je da se iz Londona šalje poruka jedinstva.

Potpisivanje sporazuma o imenu Makedonije je važno, ali nije dovoljno samo odati priznanje, već i mi moramo da pomognemo da se sporazum primeni i da ceo region napreduje, rekla je Mogerinijeva.

Svaki dan vidimo probleme na Balkanu, ali i napore da se oni reše i oni se rešavaju, konstatovala je Mogerinijeva.

Dobro je, ocenila je ona, što je posle bugarskog predsedavanja sada na čelu Saveta EU Austrija, koja je naklonjena Balkanu i evropskim integracijama regiona.

Mogerinijeva je rekla da će biti izazova u budućnosti, ali bez obzira na to da li će to biti migracije, borba protiv terorizma, ekonomija, digitalizacija, važno je da je Balkan pokazao snagu i kapacitet da doprinese rešenju problema i učestvuje u kreiranju bolje budućnosti.

Evropska unija treba da oda priznanje liderima na Balkanu, smatra Mogerinijeva.

Kurc: Vraćen fokus na Balkan

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je da je vraćen fokus na Balkan i da je sada važno da se region podrži i približi Evropi.

Ekonomija jača, to je dobro, rekao je Kurc i istakao da od investitora dobijaju povratnu informaciju da je na Balkanu sve bolja poslovna klima i uslovi za investiranje.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je zadovoljan dogovorom sa Grčkom oko imena, napominjući da se "kršenjem stereotipa, stvaraju nova prijateljstva i nova istorija".

Balkan je Evropa, sa evropskim pristupom otvaramo šanse za mlade generacije. Želim da svi zajedno dajemo prednost budućnosti u odnosu na prošlost.

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocenio je da je Berlinski proces najbolji mehanizam saradnje u regionu i zahvalio je Merkelovoj što je pokrenula takav instrument saradnje.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike