Merkel: Berlinski proces nezamenljiv

Upitana da izabere između Berlinskog procesa i inicijative Otvoreni Balkan, u kojoj su Albanija, Srbija i Severna Makedonija, Merkel je rekla da je "Berlinski proces nezamenljiv".

"Berlinski proces je srž svega i u ovom kontekstu se ne može zameniti. Unutar ovog procesa stvari se mogu ubrzati. Zemlje Balkana su naučile da sarađuju, a ne samo da žive jedne s drugima", rekla je nemačka kancelarka.

Navela je da Balkan "ima mnogo prijatelja u Evropi" i naglasila da zemlje članice EU moraju da kažu koji su kriterijumi za pridruživanje EU, a kada se steknu uslovi, Brisel treba da održi reč.

Rama je ponovio da inicijativa Otvoreni Balkan nije u suprotnosti sa Berlinskim procesom i istakao da je ona "oruđe regiona" za implementaciju Balkanskog procesa.

Kritikovao je vlasti u Prištini zbog toga što ne podržavaju Otvoreni Balkan, rekavši da su podlegli teorijama zavere.

Rama je rekao da kancelarka s pravom kaže da bi šest zemalja trebalo da potpišu sporazum o zajedničkom regionalnom tržištu.

"Prepreka za brže kretanje je u tome što Srbija nije prihvatila slobodno kretanje ljudi jer je imala predrasudu da bi, ako uvedemo slobodu kretanja, slobodno kretanje između Kosova i Albanije zagarantovano. Danas je neverovatno da Kosovo ovo ne koristi za sebe, već od toga pravi teorije zavere", rekao je Rama.

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastala se u Tirani sa liderima Zapadnog Balkana.

Sastanku u Tirani prisustvuju albanski premijer Edi Rama, premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, kao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар