Mekalister: U EU samo sa slobodnim medijima

Foto: Medija centar

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister rekao je da je sloboda medija ključni indikator spremnosti neke zemlje da postane članica EU.

„To podrazumeva posvećenost demokratiji, dobru upravu i političku odgovornost putem političkog dijaloga, kritičke diskusije i debate, te izražavanja suprotstavljenih mišljenja. Sloboda štampe je od najveće važnosti za svaku demokratiju i preostaje još mnogo posla da se uradi u utom domenu u svih šest država zapadnog Balkana“, rekao je Mekalister za sutrašnji Danas.

Prema njegovim rečima, većina nalaza o stanju slobode medija u Srbiji u izveštaju Fridom hausa mogu se naći i u izveštajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Mekalister je naveo i da je Evropski parlament nedavno usvojio stav da se finansijska pomoć zemljama kandidatima uslovljava stanjem vladavine prava, ljudskih prava i demokratije. Da bi to postalo zakon, potrebna je saglasnost Saveta EU.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Mekalister je rekao da je „krajnje vreme“ da Kosovo povuče takse na robu iz Srbije i BiH i da se dijalog nastavi.

Izvestilac je prokomentarisao i proteste protiv vlasti u Srbiji, rekavši da su oni „važan i legitiman“ način da ljudi izraze svoje mišljenje.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike