Mehanizam u Hagu: Statusna konferencija Stanišiću i Simatoviću 16. decembra

Stanišić i Simatović se trenutno nalaze u pritvoru u Hagu i čekaju odluku Žalbenog veća, kojim takođe predsedava Ađijus, o žalbama na presudu kojom su u junu osuđeni na 12 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ratnih zločina u Bosanskom Šamcu.

U svojoj odluci sudija je naveo da oni mogu na ovoj konferenciji da pokrenu pitanja koja se tiču žalbenog postupka, njihovog statusa ili fizičkog i psihičkog zdravlja.

Žalbe na presudu od 30. juna su uložili i tužilaštvo Mehanizma i odbrana.

Simatović i Stanišić su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), kako je to tvrdilo tužilaštvo.

Ovo je druga prvostepena presuda, koja im je izričena nakon ponovljenog suđenja jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta po žalbi tužioca 2015. godine.

Od izricanja kazne obojica se nalaze u pritvoru Mehanizma, mada su prethodno u više navrata puštani na privremenu slobodu.

Osuđeni su jer su, prema stavu prvostepenog sudskog veća, znali da su učesnici u UZP delili nameru da se sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosne i Hercegovine izvršenjem krivičnih dela iz optužnice prisilno i trajno ukloni većina nesrpskog stanovništva.

U četiri tačke Stanišić i Simatović se optužnicom terete za zločine protiv čovečnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana dela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistva.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbednosti MUP-a Republike Srbije, a Simatovićlć njegov zamenik.

Simatović i Stanišić su uhapšeni 13. marta 2003. u Srbiji. Simatović je prebačen u Hag 30. maja, a Stanišić 11. juna 2003. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар