„Megapožar“ na severu Novog Meksika – evakuisano više hiljada ljudi, uništeno na stotine kuća

Podstaknut žestokim prolećnim vetrovima u isušenim planinskim šumama, požar u kanjonu Kalf je daleko najveća i najrazornija vatrena stihija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Oko pedesetak kilometara istočno od Santa Fea, vatra je uništila stotine imanja, primorao hiljade ljudi na evakuaciju, a u subotu je goreo u krugu od nekoliko kilometara od grada Las Vegasa u Novom Meksiku sa 14.000 stanovnika. 

"Požar je zahvatio površinu od oko 100.000 hektara i još bi mogao da se udvostruči", izjavio je zvanični predstavnik vatrogasne službe Karl Švop.

U poslednja 24 sata požar je porastao za oko 50 odsto.

"Ovo je velika vatrena stihija i svuda je oko nas", rekla je menadžerka okruga San Migel, Džoj Ensli, i dodala da vlasti prave planove za slučaj potebe da se izvrši evauacija Las Vegasa.

Vatrogasci veruju da se Zapad suočava sa teškom godinom, a podaci američkog Ministarstva poljoprivrede pokazuju da je 80 odsto područja u velikoj suši. 

Ove godine šumski požari u SAD bukte na više od dva puta većoj površini nego u istom periodu 2021. godine i na oko 70 odsto više teritorija od desetogodišnjeg proseka, pokazuju podaci Nacionalnog međuagencijskog vatrogasnog centra.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike