Međunarodno bijenale umetnosti „ART i JA“

Od oko 400 pristiglih radova 233 umetnika iz celog sveta međunarodni žiri je odabrao dela 114 autora koji će biti predstavljeni istovremeno u tri prostora u Kragujevcu, galeriji Mostovi balkana a nakon toga u Galerija Narodnog muzeja i Kontakt Galerija SKC-a.

Izložba pod simboličnim nazivom "ARTiJA" osmišljena je sa ciljem da Kragujevac, kao četvrti grad po veličini u Srbiji i značajno univerzitetsko sedište, dobije prepoznatljivu likovnu manifestaciju i postane novi umetnički centar na karti Evrope, kaže Nenad Ristović, autor i rukovodilac bijenala.

Osnovna ideja je da papir bude bazična tema ove izložbe: papir kao inspiracija, materijal, podloga, eksperiment. Cilj izložbe je da ponudi sveobuhvatni pregled: od klasičnih, tradicionalnih pristupa rada na papiru (crtež, grafika), preko eksperimenta (korišćenja neuobičajnih materijala i tehnika), do novih formi umetničkog izražavanja (mešani mediji).

Na taj način, Bijenale ‘ARTiJA postaje reprezentativna manifestacija zasnovana na kreativnim, eksperimentalnim i razvojnim aspektima umetnosti, dodaje Ristović.

Ovako osmišljena izložba, uz učešće autora različitih generacija i obilje raznorodnih estetskih pristupa, odražava najnovija kretanja i savremene tendencije u oblasti likovnih umetnosti kod nas i u svetu.

Manifestacija ima za cilj decentralizaciju kulture i podsticanje komunikacije između institucija, umetničkih udruženja i pojedinaca, odnosno stvaralačko povezivanje što šireg kruga umetnika, kao i edukaciju i bliže upoznavanje najšire publike sa novim tendencijama i pojavama u likovnoj umetnosti, i njenom upućivanju u razumevanje osnovne umetničke prakse, što bi svakako doprinelo stvaranju kvalitativne osnove za dalje unapređenje kako individualnih, tako i opštih stvaralačkih procesa.

Ideja za nastanak izložbe u Kragujevcu nastala je pre 15 godina kao rezultat rada četvoro entuzijasta: Branke Vučićević Vučković, Momira Kneževića, Žarka Vučkovića, Nenada Ristovića. U tom periodu nisu uspostavljeni uslovi za realizaciju projekta. Danas je projekat ponovo oživljen zahvaljujući razumevanju i podršci Uprave grada Kragujevca.

Dodatno osmišljena i prilagođena ovom trenutku ova međunarodna izložba je ugledala svetlost dana, u organizaciji ustanove Spomen – park „Kragujevački oktobar" i realizaciji Gradske galerije „Mostovi Balkana". Namera je da Bijenale umetnosti ‘ARTiJA ispuni svoju misiju, održi kontinuitet i postane tradicionalna kulturna manifestacija grada Kragujevca.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike