Međunarodni dan invalidskih kolica – „Srbija bez barijera“

Međunarodni dan invalidskih kolica obeležava se od 2008. godine, na inicijativu Stiva Vilkinsona iz Sjedinjenih Američkih Država, a u cilju širenja svesti o značaju koja invalidska kolica imaju za osobe sa invaliditetom.

Povodom ovog dana organizuju se različiti događaji, prilikom kojih korisnici invalidskih kolica promovišu pozitivan uticaj invalidskih kolica na njihovo uključivanje u širu društvenu zajednicu i svakodnevne životne tokove.

"Republika Srbija je Zakonom o planiranju i izgradnji prepoznala značaj nesmetanog pristupa i kretanja osoba koja koriste invalidska kolica", navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boraška i socijalna pitanja. 

Pomenutim zakonom propisano je da zgrade za javne i poslovne namene, ali i ulice, trgovi i parkovi, moraju graditi i održavati tako da svim korisnicima omogućava jednak i nesmetar pristup.

"Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nastaviće kroz svoju kampanju "Srbija bez barijera" da realizuje aktivnosti čiji je cilj unapređenje i promovisanje prava i mogućnosti osoba sa invaliditetom", navodi se u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike