Međunarodna vežba za vanredne situacije u oktobru u Srbiji

Memorandum o razumevanju o izvođenju zajedničke vežbe "Srbija 2018" danas su u Beogradu potpisali načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić i koordinator vežbe ispred Evroatlantskog koordinacionog centra Klaudio Zojkaš.

Marić je naglasio da je reč o civilnoj terenskoj, a ne vojnoj vežbi, koja će, kako kaže, pružiti šansu civilnim strukturama državnih organa koji se bave zaštitom i spasavanjem da sa timovima iz različitih zemalja provežbaju svoje kapacitete, odgovarajući na vanredne situacije.

"Ova vežba je prilika i da se naše institucije upoznaju sa tim kako rade i čime raspolažu međunarodni timovi iz partnerskih zemalja. Naš zajednički cilj je unapređenje bezbednosti i zaštita naših građana, njihove imovine i kulturnog nasleđa", rekao je Marić.

Podvukao je da su iskustva iz poplava 2014. pokazala značaj međunarodne saradnje i podsetio da je tada 14 zemalja sa 22 tima i oko 600 spasilaca pomagalo građanima Srbije.

Marić je zahvalio na saradnji kolegema iz Evroatlantskog koordinacionog centra i međunarodnim timovima koji će učestvovati u zajedničkoj terenskoj vežbi.

Šef Kancelarije za evroatlantsko i globalno partnerstvo u NATO-u Džems Meki naveo je da će Srbija biti domaćin 18. terenske vežbe EKC-a za upravljanje posledicama katastrofa velikih razmera.

Kako je rekao, "scenario" predstojeće vežbe zasnivaće se na realnosti.

"Znamo da je Srbiju pogodio zemljotres 2010. godine i katastrofalne poplave 2014. godine, zato moramo biti spremni da radimo zajedno kada se dese takve katastrofe", naveo je Meki.

Dodao je da EKC obeležava 20 godina od osnivanja i da su slične vežbe organizovane u celoj Evropi.

Meki je zahvalio svim organima vlasti u Srbiji što će organizovati vežbe koje će, kako je istakao, pokazati praktičnu vrednost partnerstva sa Srbijom.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike