Mediji: Šolc nije uspeo da ubedi Bugarsku da povuče veto za početak pregovora Severne Makedonije

Iako je Šolc posle razgovora sa premijerom Bugarske Kirilom Petkovim rekao da vidi "mogućnost za napredak", to danas nije bilo uočljivo, ali je nemački kancelar uradio sve što je mogao, prenosi Politiko.

Ovakve stvari ne mogu da se naređuju, neophodno je da se razreše u saradnji, rekao je Šolc i dodao da očekuje da se narednih dana nastave razgovori, jer je došlo do "nove dinamike".

Cilj nemačke vlade je da se problemi između Bugarske i Severne Makedonije razreše do sastanka Evropskog saveta, koji je zakazan za 23. i 24. jun.

Bugarska vlada visi o koncu nakon što je jedan od četiri koaliciona partnera povukao svoju četvoricu ministara, uz obrazloženje da Petkov želi da ukloni veto, pa je bilo očekivano da on danas Šolcu kaže da ostaje kod svih uslova koji su postavljeni Severnoj Makedoniji.

Bugarska i Severna Mekedonija se godinama spore oko istorije, jezika i identiteta, zbog čega je Sofija blokirala evropski put Skoplja, dok ne ispuni ono što sused od nje zahteva.

Šolc je jutros prilikom posete Skoplju pohvalio Severnu Makedoniju za sve što je uradila u proteklih nekoliko godina, a pogotovo za rešenje spora sa Grčkom.

Nemačka je ozbiljna kada govori o evropskim integracijama čitavog regiona, a to se posebno odnosi na Severnu Makedoniju koja je ispunila sve uslove za formalni početak pregovorac sa Evropskom unijom, rekao je Šolc.

Radev tražio od Šolca da EU bude garant prava Bugara u Severnoj Makedoniji

Predsednik Bugarske Rumen Radev zatražio je danas u razgovoru sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom da Evropska unija bude garant prava Bugara i bugarskog nasleđa u Severnoj Makedoniji.

"Odnosi između Bugarske i Severne Makedonije nisu samo istorijski spor, važno je poštovati kriterijume iz Kopenhagena za članstvo u EU, uključujući ljudska prava i nediskriminaciju. „To su neophodni uslovi koje naš jugozapadni sused mora da ispuni pre nego što počne pregovore o članstvu u EU", rekao je Radev.

Navodi se da je Radev insistirao da Evropska unija bude garant za poštovanje prava makedonskih Bugara.

Radev je, dodaje se, rekao da su potrebni jasni mehanizmi i merljivi kriterijumi za praćenje pregovaračkog procesa, što će dovesti do održivosti ispunjavanja kriterijuma za članstvo Severne Makedonije.

"Bugarski predsednik je takođe istakao važnost očuvanja bugarskog kulturnog i istorijskog nasleđa u Republici Severna Makedonija", saopštio je kabinet Radev nakon razgovora bugarskog predsednika i Šolca u "četiri oka", preneo je skopski portal MKD.

Rumen Radev i Olaf Šolc takođe su razmenili mišljenja o pitanjima unutar EU, uključujući diversifikaciju snabdevanja energentima, jačanje bezbednosti Evrope u kontekstu rata u Ukrajini i evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike