Mediji: Od utorka, 24. novembra sedam novih mera za suzbijanje korona virusa

Foto: Novi magazin/ SA

Vlada Srbije propisala je nove mere za suzbijanje korona virusa, koji će biti na snazi od utorka, 24. novembra, javljaju beogradski mediji.

Mere će na snazi biti deset dana, a najvažnija se tiče skraćenja radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

Druga mera je obavezno korišćenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru i na otvorenom prostoru u svakoj situaciji kada se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

Dodatno, zabranjena su sva javna okupljanja sa prisustvom više od pet osoba, takođe i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

„Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta odminimum 4 kvadratna metra po osobi“, navedeno je na sajtu Blica.

Zahteva se omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta, a najavljuju se i stroge kontrole obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi, takođe će biti pojačano.

Ove mere su oročene na period od deset dana, nakon čega će biti iznova razmotrene u svetlu kretanja epidemiološke situacije, naveli su mediji.

(Novi magazin)

Napišite komentar