Mediji: Bugarski lekari u Bosilegradu, slučaj s privođenjem

Bugarska agencija BTA je u subotu javila, prenoseći saopštenje Bugarskog nacionalnog pokreta, da se to odigralo u petak i da su oni bili privedeni "na nekoliko sati", a da razlozi za to nisu poznati.

Lekari su posetili Bosilegrad na poziv predsednika bugarskog Kulturno-informacionog centra u Bosilegradu Ivana Nikolova, koji navodi da su za to imali pristanak lokalne bolnice.

Nikolov tvrdi da su pregledi prekinuti posle nekoliko minuta i da su bugarske lekare priveli inspektor iz Niša i oko 20 policajaca.

U Sofiji je danas održana konferencija za novinare na kojoj je govorio doktor Valentin Janev, jedan od trojice lekara koji stoje iza inicijative za besplatne medicinske preglede u Bosilegradu.

Janev je rekao da bi Bugarska trebalo da obezbedi pristup specijalizovanoj zdravstvenoj zaštiti za bugarsku zajednicu u Bosilegradu.

Na istoj konferenciji za novinare govorili su i predstavnici civilnog komiteta organizacije "Zapadne pokrajine", kako Bugarska često naziva svoje bivše teritorije u Srbiji.

U izveštaju bugarske agencije sa ove konferencije za novinare podseća se na privođenje bugarskih lekara.

Janev, međutim, o tome nije govorio novinarima.

On je rekao da u Ćustendilu ima dobra bolnica, sa specijalistima i opremom gde Bugari iz Bosilegrada mogu da izvrše preglede koje bi finansirala bugarska država.

Predložio je i da se u Bosilegrad uputi delegacija koja bi procenila uslove u lokalnoj bolnici za koju bi Bugarska trebalo da nabavi opremu.

Takođe je predloženo da se lekarima iz Bosilegrada pruži mogućnost za specijalizaciju u Bugarskoj.

Janev je rekao da, ukoliko je Srbija u nemogućnosti da pruži "normalnu zdravstvenu zaštitu" za više od 9.000 etničkih Bugara, onda Bugarska treba da "preuzme stvar u ruke".

Kako tvrdi, 9.000 ljudi u Bosilegradu i okolnim selima nemaju zdravstvenu zaštitu.

Janev je posetu Bosilegradu nazvao "humanitarnom misijom".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike