Medalje za učenike iz Srbije na henijskoj olimpijadi

Sastanci žirija i žalbe na ocenjivanje održane su preko Zum platforme, a završna ceremonija je priređena onlajn.

Olimpijada ove godine nije imala praktični deo, nego se sastojala samo od teorijskog dela sa devet zadataka, za čije rešavanje je bilo predviđeno pet sati.

Ekipa Srbije je test radila u biblioteci Hemijskog fakulteta u Beoradu. Svi naši učenici su osvojili medalje – srebrne medalje Filip Koldžić, učenik IV razreda Matematičke gimnazije iz Beograda, Žarko Ivković, učenik IV razreda Gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša i Jovan Marković, učenik III razreda Gimnazije iz Kruševca, a bronzanu medalju Vasilije Pantelić, učenik III razreda XIV beogradske gimnazije.

Po bilansu medalja na ovoj olimpijadi Srbija zauzima šesto mesto u Evropi, a petnaesto mesto na svetu. Dvonedeljne pripreme za olimpijadu su, u organizaciji Srpskog hemijskog društva, održane na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu pod rukovodstvom dr Nika Radulovića, redovnog profesora, i na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu pod rukovodstvom dr Dušana Sladića, redovnog profesora, koji su bili i mentori ekipe na olimpijadi.

Na pripremama i u organizaciji takmičenja su bili angažovani i Vidak Raičević sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i dr Irena Novaković iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu.

Učešće na olimpijadi i pripreme ekipe su finansirani od strane Srpskog hemijskog društva, Inovacionog centra Hemijskog fakulteta i od strane Hemijskog fakulteta.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike