Matić: Srbija ima dugu tradiciju na Svetskoj izložbi, predstavljamo ono čime se dičimo

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da paviljon Srbije u Dubaiju izgleda futuristički, u skladu sa idejom "Mobility" u okviru koje se Srbija predstavlja.

"Mi smo se opredelili za tematsku celinu ‘Mobility’, koja je više nego ikada, sada u uslovima kovida, značajna, jer pokazuje koliko je važna mobilnost i za sektor turizma, ali i za privredu", kazala je Matićeva.

Dodala je da će se Srbija predstaviti kroz različite programe i da će biti predstavljena naša prošlost kako bi se objasnila budućnost prema kojoj idemo.

"Kako bismo predstavili sve ono po čemu je Srbija u svetu poznata. Prva po direktnim investicijama u Evropi, prva kada govorimo o aj-si-ti sektoru, prva kada govorimo o rezultatima koje je e-Uprava kod nas postigla", naglasila je Matićeva.

Naglasila je da će u paviljonu Srbije, između ostalog, biti predstavljena i upotreba digitalnih tehnologija u sferama poljoprivrede i auto-moto industrije.

"Ovaj paviljon je podeljen u nekoliko segmenata. Jedan je upravo predstavljanje, prezentacija svega onoga čime mi imamo da se podičimo. Drugi deo predstavlja biznis deo gde će se predstavnici različitih privrednih kompanija susretati i uspostavljati kontakte", kazala je Tatjana Matić.

Podsetila je da Srbija obeležava 136 godina od svog prvog nastupa na Svetskoj izložbi u Belgiji na kojoj je, uz Veliku Britaniju, Francusku, Italiju, Nemačku, bila jedna od malobrojnih zemalja.

"Tada smo imali štand od 125 metara kvadratnih. Bila su 302 izlagača, a čak smo 197 nagrada tada osvojili. Imamo dugu tradiciju, imamo čime da se ponosimo i dobro je da imamo ove godine tu fenomenalnu mogućnost, jer procena je da će 25 miliona posetiti ‘Ekspo Dubai’ i to je za nas jedinstvena šansa", kazala je Matićeva.

Svetski dan turizma – danas i sutra besplatan ulaz u 80 turističkih atrakcija 

Obeležava se Svetski dan turizma. Građani Srbije će danas i sutra moći besplatno da posete 80 turističkih i kulturnih atrakcija.

"Moram da kažem da je akcija naišla na dobar odziv. Tu su arheološka nalazišta Viminacijum, Sirmijum, Justinijana Prima, ogroman broj muzeja – Muzej savremene umetnosti, Narodni, Etnografski, Prirodnjački muzej, Muzej nauke i tehnike, gradski muzeji u Subotici i Somboru", rekla je Tatjana Matić.

Govoreći o broju noćenja, Matićeva je rekla da je ove godine dosad zabeleženo preko 8,5 miliona noćenja, a 2019. godine je registrovano deset miliona noćenja.

"Imamo oko dva miliona turista koji su nas posetili, a imali smo 2019, u našoj najboljoj turističkoj sezoni, 3,5 do 3,7 miliona, zavisi od podataka. Imamo razloga da budemo zadovoljni kada govorimo o turističkoj sezoni. Devizni priliv od turizma je porastao i mi smo se iskreno nadali, jer Srbija nije destinacija koja živi samo leti. Srbija, pogotovo veliki gradovi Beograd, Novi Sad i Niš, imaju razivijeni kongresni turizam, dolaze i Nova godina i praznici koji se slave", istakla je Matićeva.

Dodala je da je planove pokvarila loša epidemijska situacija i naglasila da je imunizacija neophodan uslov za nastavak normalnog privrednog života i za opstanak turističkog sektora.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар