Matić: Beograd favorit za Ekspo 2027.

Ministarka Tatjana Matić je navela da je Srbija mesto susreta istoka i zapada, raskrsnica najvažnijih puteva, sa ogromnim turističkim potencijalom, centar kojem gravitiraju ne samo građani regiona, već i cele Evrope.

"EKSPO dugo nije bio na podneblju Jugoistočne Evrope i smatram da je prestonica Srbije favorit za organizaciju ove izložbe", poručila je ministarka Matić.

Detaljna prezentacija dosijea Srbije povodom kandidature za organizaciju specijalizovane izložbe EKSPO Beograd 2027, održana je u ponedeljak u Parizu, tokom 170. zasedanja Generalne skupštine Međunarodnog biroa za izložbe.

Dosije o kandidaturi Srbije sadrži viziju Srbije u vezi sa izložbom, detalje o predloženoj temi, planiranoj lokaciji, iskustvu, očekivanom uticaju, projekciji broja poseta, navodi Ministarstvo trgovine.

U toku prezentacije učesnicima Generalne skupštine, osim Matićeva, obratili su se i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, glavni urbanista Beograda Marko Stojčić i projekt menadžer Dušan Borovčanin.

Kako je navedeno, izvodljivost i održivost projekta kandidature i sadržaj i kvalitet dosijea i prezentacije poslužiće kao osnova za rad anketnih misija BIE, koje će ispitati svaki dosije o kandidaturi, i na tehničkom nivou i u smislu tema koje se istražuju.

Konačno će, u junu 2023, po principu jedna zemlja jedan glas, 170 zemalja članica BIE tajnim glasanjem izabrati zemlju domaćina Specijalizovanog EKSPO 2027/28.

Srbija je 7. juna podnela kandidaturu za organizovanje specijalizovane izložbe pod nazivom "Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve", sa planiranim datumom održavanja od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine i tako ušla u takmičenje sa drugim zemljama i gradovima iz celog sveta.

Na 170. Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu kandidature su predstavili još četiri kandidata – gradovi Malaga (Španija), Blumington (Minesota, SAD), Puket (Tajland) i San Karlos de Bariloče (Argentina).

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike