Masovni raketni napad – širom Ukrajine otvaraju se skloništa sa grejanjem, strujom i vodom

Ukrajinski mediji javljaju da je gotovo cela zemlja bez struje, kao i deo susedne Moldavije, a u Harkovu ne radi metro. Zbog restrikcija struje u Kijevu ova zima mogla bi biti najgora od Drugog svetskog rata, kaže gradonačelnik. Širom Ukrajine otvaraju skloništa sa grejanjem, strujom i vodom.

Kompanija za nuklearnu energiju "Energoatom" tvrdi da su blokovi tri ukrajinske atomske elektrane isključeni nakon ruskih raketnih udara širom zemlje.

U istoj situaciji je i Zaporožje, koje je, prema navodima Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA), ostala bez spoljnog napajanja strujom pa se oslanja na dizel agregate za hitne slučajeve.

Zamenik premijera Moldavije Andrej Spinu rekao je da su i u toj zemlji, posle ruskih napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine, bila prijavljena isključenja struje. U međuvremenu, 90 odsto područja pogođenih havarijom dobila su električnu energiju.

O Rusiji se diskutovalo u Evropskom parlamentu. U Strazburu je usvojena Rezolucija kojom se Rusija proglašava "državnim sponzorom terorizma", tvrdeći da vojni napadi Moskve na civilne ciljeve, poput energetske infrastrukture, bolnica, škola i skloništa, krše međunarodno pravo.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio je Rezoluciju EP i ocenio da "nju treba da komentarišu lekari".

Volodimir Zelenski kaže da će Ukrajina zatražiti hitan sastanak Saveta bezbednosti UN kako bi se razgovaralo o najnovijim ruskim udarima na objekte za proizvodnju električne energije.

U međuvremenu, u ukrajinskom parlamentu podnet je nacrt Zakona o zabrani Ruske pravoslavne crkve i verskih organizacija koje su u njenom sastavu u Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 35 vojnika koji su bili zarobljeni u Ukrajini pušteno posle pregovora.

Prvi put od početka rata, London Kijevu šalje tri helikoptera, a uskoro i paket oružja za protivvazduhoplovnu odbranu vredan 50 miliona funti, uključujući 10.000 artiljerijskih metaka.

Zbog zapadnih sankcija, više od 400.000 tona ruskog đubriva, namenjenog zemljama u razvoju, uključujući Afriku blokirano je u evropskim lukama.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike