Mask protiv Trgovinske komisije SAD – uplašeni advokati, plavi bedževi i rakete

Uvođenje nove politike po kojoj korisnici Tvitera mogu da kupuju verifikacije za osam dolara mesečno je pokrenulo talas lažnih naloga, od kojih svaki nosi plavi štiklir. Na lažnim nalozima imitirane su javne ličnosti – Donald Tramp, Džordž Buš, Rudi Đulijani i predsednik SAD Džozef Bajden.

Na nalogu "Džo Bajden" su tvitovane opscene šale pre nego što je uklonjen, lažni Rudi Đulijani je ponudio borbu protiv Alana Deršovica. Talas lažnih naloga zapljusnuo je svet sporta, gde je "provereni" nalog koji se predstavlja kao Lebron Džejms zatražio trejd.

Mnogi su isključeni, ali pošto je polovina radne snage Tvitera otpuštena, kompanija se bori da ih obuzda.

Usled talasa promena, glavni ljudi Tvitera za sajber bezbednost, privatnost i usklađenost su podneli ostavke. Joel Rot, šef Tvitera za poverenje i bezbednost, i Robin Viler, šef poslovne jedinice koja se bavi oglašivačima, su napustili kompaniju.

U danima nakon što je Ilon Mask preuzeo Tviter, obojica su bili ključni igrači u naporima da se umire zabrinuti oglašivači, a Rot je često javno uveravao da kompanija još uvek ima kako da zadrži sadržaj mržnje van platforme. Rot je bio u kompaniji sedam godina.

Previranja su donela oštro upozorenje federalnih regulatora.

"Sa dubokom zabrinutošću pratimo nedavna dešavanja na Tviteru", naveo je portparol Federalne trgovinske komisije dodajući da ni "izvršni direktor ili kompanija nije iznad zakona i kompanije moraju da poštuju naše dekrete o saglasnosti". Saopštenje FTC-a je neobičan potez regulatora koji retko daje izjave pre sprovođenja radnji.

Tviter je trenutno pod dva dekreta o saglasnosti FTC-a zbog ranijih kršenja bezbednosti i privatnosti. U maju je kompanija kažnjena sa 150 miliona dolara zbog kršenja prvog dekreta o saglasnosti iz 2011. godine, a kompanija ostaje pod nadzorom.

"Naš revidirani nalog o saglasnosti daje nam nove alate za osiguranje usklađenosti i spremni smo da ih koristimo", rekao je portparol FTC-a.

Zabrinuti i advokati Tvitera 

Interno upozorenje advokata Tvitera od četvrtka izazvalo je ozbiljnu zabrinutost oko toga koliko brzo Musk primorava inženjere kompanije da izvrše promene – i kako bi to moglo da odvede kompaniju pravo u buduće kršenje pravila FTC-a.

"Tokom poslednje dve nedelje, Elon je pokazao da mu je stalo samo da nadoknadi gubitke koje je pretrpeo zbog neispunjavanja obaveze da kupi Tviter", navodi se u poruci na Sleku.

Uvođenje plaćene verifikacije obično bi bilo mnogo sporije kako bi se osigurala usklađenost sa zakonima o privatnosti i drugim propisima, ali Maskov "mahniti tempo" znači da je proces sada na odgovornosti inženjera, navodi se u pismu.

"Predviđam da će uprava biti pod pritiskom na sve vas da izbacite promene koje će verovatno dovesti do velikih incidenata", navodi se u pismu.

Tviterovi advokati zabrinuti su i da je Mask spreman da ide preko FTC-a, rizikujući milijarde dolara kazni za kompaniju.

"Čuo sam Aleksa Spira (sadašnji šef pravnog sektora) kako kaže da je Ilon spreman da preuzme ogroman rizik po kompaniju i njene korisnike, jer ‘Ilon lansira rakete u svemir, ne plaši se FTC-a’ ", navodi se u pismu advokata.

Novi vlasnik "Tvitera" rekao je da bi kompanija sledeće godine mogla da izgubi milijarde dolara i da bankrot nije isključen.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike