Mašine i oprema iz Srbije sve češće putuju u svet

Statistika pokazuje da je počeo da raste i izvoz električnih aparata, hemijskih proizvoda, a popravlja se i situcija u tekstilnoj industriji.

"Zanimljivo jeste da je donekle promenjena i struktura izvoza, da se sve više izvoze mašine i opreme. Glavne oblasti izvoza, koje su na prva dva mesta, su motorna vozila, prikolice i osnovni metali, to je ‘Fijat’ i ‘Železara’ u Smederevu. Onda dolaze glavne prerađevačke sirovine kao što su guma i plastika", kaže direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Direktorka sektora za međunarodne odnose Jelena Jovanović ističe da su direktne strane investicije u auto-industriju poslednjih godina veoma velike.

"One su počele da daju svoje rezultate. Ako govorimo o plastici i o plastičnim proizvodima, ako govorimo o toj celoj grupi ona, takođe, dobija oblik gde imamo više od 50 proizvoda. Dostigli smo izvoz u prošloj godini negde 894 miliona evra", napominje Jovanovićeva.

Akcenat je na povećanju izvoza gotovih proizvoda, što direktno uvećava neto dobit zemlje, a potencijala za to ima.

Hrana jedan od najvećih potencijala 

Radojka Nikolić iz Biznis magazina kaže da su naše najveće izvozne mogućnosti u sektoru prehrambene i poljoprivredne industrije.

"To dokazuje i činjenica da je prošlogodišnji izvoz premašio tri milijarde dolara. Zašto je to važno? Zato što mi imamo naše sirovine, imamo i dodatnu vrednost i u okviru toga najbolje bi bilo kada bismo imali više finalnih prizvoda", kaže Nikolićeva.

Najviše izvozimo u Evropsku uniju, a na prva dva mesta su italijansko i nemačko tržište. Unija, recimo, zabranjuje neke plastične proizvode, pa i naša preduzeća u toj grani već hvataju korak sa tim zahtevima.

Jelena Jovanović kaže da su gotovo sva pravila i zakonodavni okvir što se tiče proizvodnje plastike usvojini. "Nešto nedostaje, a to radimo sa našim izvoznicima", ističe Jovanovićeva.

Srbija i dalje najviše uvozi naftu, gas i koks, zatim mobilne telefone i uređaje za digitalizaciju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike