MASA: Grubo ugrožavanje autonomije Filološkog fakulteta

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) osudila je prekid procesa izbora dekana Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je naložila prosvetna inspekcija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR), navodi se u saopštenju.

MASA je zbog toga zahtevala od MPNTR da ne opstruiše izbor nove uprave fakulteta i da poštuje nalog sopstvene inspekcije izdat u decembru 2019.

Takođe, ta organizacija je apelovala na Savet Filološkog fakulteta „da zaštiti interese sopstvenog fakulteta i omogući da se proces izbora dekana dovrši i fakultet uvede u redovno poslovanje“.

„Nakon dva meseca postupka, sprovedenog u skladu sa nalogom iste inspekcije, u kome se izričito nalaže da se preduzmu sve radnje i pokrene procedura za izbor dekana, v.d. dekanka Anđelka Mitrović je poništila izbore. Šta je uslovilo ovaj radikalni zaokret i zbog čega je prosvetna inspekcija MPNTR izdala dve međusobno suprotne odluke u razmaku od samo devet meseci“, postavlja pitanje MASA u pisanoj izjavi.

Ta organizacija ocenjuje da „kriza“ na Filološkom fakultetu traje već nekoliko godina, „zbog brojnih spornih odluka i ponašanja dekanke, a zatim i v.d. dekanke Ljiljane Marković“.

„Njoj je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu izrekao meru javne opomene zbog niza propusta i kršenja univerzitetskih i zakonskih propisa. Marković se sumnjiči za falsifikovanje dokumenata i neregularno upravljanje finansijama Fakulteta“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Ljiljana Marković imenovana za posebnog savetnika u MPNTR, „Iako je njen mandat dekanke prestao zbog dokazanog neetičkog ponašanja“

MASA je zbog toga pozvala kolege, studentkinje i studente da se pridruže protestnoj šetnji koju organizuju zaposleni na Filološkom fakultetu, u utorak 29. septembra u 14 časova, koja će biti organizovana na Platou ispred Filozofskog fakulteta.

(Novi magazin)

Napišite komentar