Marton (LSV): Gradovi i opštine postali prosjaci koji mole Beograd za svaki dinar

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton izjavio je danas da je centralizacija vlasti u Srbiji sve veća i veća i ocenio da su gradovi i opštine postali „prosjaci koji Beograd mole za svaki dinar“.

„Gradovi i opštine su postali siromašni prosjaci koji Beograd mole za svaki dinar. Bez sistemskih izmena i finansijske decentralizacije, nemoguće je očekivati normalno funkcionisanje lokalnih samouprava, naveo je Marton u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, Srbija je iz godine u godinu sve centralizovanija država.

„Posle izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave 2015. godine, dodatno je smanjeno učešće lokalnih samouprava u ukupnim javnim finansijama. Procene su da je to učešće sada niže od 10 odsto, dok je taj iznos u zemljama Evropske unije uglavnom između 30 i 40 procenata“, naveo je Marton.

Dodao je da je od izuzetnog značaja što Srbija učestvuje u projektu reforme lokalnih finansija, koji je 2016. godine pokrenuo švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove.

„Ipak, valja naglasiti da je, sem dobre volje Švajcarske, potrebno i da država Srbija učini brojne korake u poboljšanju stanja u kojem se nalaze javne finansije lokalnih samouprava“, kazao je Marton.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike