Marković o Danu mladosti: Kod nas se pomešalo, malo žalimo za Titom, malo za mladošću

Predrag Marković, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da danas Dan mladosti ima turistički značaj, te da mnogi iz bivših republika dolaze da obiđu Titov grob. "Titov kult je veliki turistički potencijal", naveo je Marković.

Prema njegovim rečima, Dan mladosti je "problematičan praznik".

"Samo se u diktatorskim zemljama navodni rođendan vođe slavio kao državni praznik. Mada je štafeta kao ideja iz Kraljevine. Sokoli su Kraljevini nosili za rođendan Kralju Petru 2 štafetu. U socijalističkoj Jugoslaviji to je dostiglo ogromne razmene. Štafete su jako interesantne", rekao je Marković.

Kaže i da postoji "problematična veza između Tita i Jugoslavije". "Vezali smo zemlju za jednog čoveka do te mere da kada je umro, izgubio se poslednji spoj između naroda", rekao je istoričar.

Ističe da je loša stvar "ako jedinstvo zavisi od ljubavi prema jednom čoveku".

"Ima čitava grana nauke koja se bavi nostalgijom za socijalizmom. Kod nas se to pomešalo: malo žalimo za socijalizmom, malo za Titom, malo za Jugoslavijom. Tito je simbol te uspomene. Neki žale i za mladošću", izjavio je Marković.

Kome će se Srbija prikloniti

Lideri 50 zemalja sveta posle dvogodišnje pauze ponovo su se sastali u Davosu na svetskom ekonomskom forumu. Prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U centru pažnje je rat u Ukrajini. Glavna tema je rast cena posebno hrane i energenata.

Predrag Marković rekao je da je rat u Ukrajini blokirio i druge važne teme u Davosu, poput globalnog zagrevanja i borbe protiv epidemije.

"Naša država za sada besprekorno uspeva da drži svoj kurs, da ne poremeti život naših građana zbog rata koji je poremetio čitav svet", ističe Marković.

Na pitanje da li će se Srbija prikloniti Istoku ili Zapadu, Marković odgovara da naša zemlja "iz moralnih razloga ne treba da uvodi sankcije bilo kome".

"Mi smo žrtve sankcija. Sankcije su strašna i nehumana stvar, pogotovo kao kod nas, prema narodu. Ne treba uvodimo sankcije nikad, ne zbog Rusije, već zbog principa", smatra istoričar Predrag Marković.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike