Maratonska kontrola policije širom Evrope

Najčešći uzrok saobraćajnih nesreća je neprilagođena brzina, posebno u letnjim mesecima, zbog čega će kontrole biti pojačane posebno na pravcima prema turističkim centrima.

"Od 16. do 22. juna pojačana je i kontrola vozača na prisustvo alkohola i psihoaktivnih supstanci. Kada je reč o alkoholu, prisutvo je povećano za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a kada je reč o psihoaktivnim suspstancama njihovo prisustvo je povećano za čak tri puta. Uz vožnju pod dejstvom alkohola, nevezivanje pojasa, to je sve prisutniji prekršaj", rekao je kapetan policije Aleksandar Radenković gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

"Na nivou Srbije isključeno je 50.000 vozača u alkoholisanom stanju, a oko 700 je isključeno od početka godine zbog prisustva psihoaktivnih suspstanci", rekao je Radenković.

Broj testova na prisutvo psihoaktivnih supstanci kod vozača povećan je značajno od početka godine, a nabavljaju se i dodatni uređaji.

"Uglavnom su to vozači starosti do 35 godina, zatim vozači strarosti od 17 do 24 godina,  znači reč je uglavnom o mladim vozačima. Kada je reč o vrsti supstanci najčešće je u pitanju kanabis, zatim amfematin i kokain. Kazna je u rasponu do 40.000 plus kazneni poeni i šest do devet meseci zabrane upravljanje vozilom", naveo je Radenković.

Percepcija je da se veliki broj ljudi opustio pošle godine u kojoj je zbog epidemije koronavirusa bio smanjen i saobraćaj, i zbog toga će i saobraćajne kontrole biti pojačane  posebno u letnjim mesecima, rekao je Radenković najavljujući "maraton" odnosno 24 kontrolu prisustva alkohola i psihoaktivnih supstanci kod vozača i koja se se istovremeno sprovodi u celoj Evropi.

Kada je reč o bezbednosti školske dece, Radenković je rekao da je ona dobro organizovana u zonama oko škola, ali je veći problem bezbednost dece kao putnika i roditelji moraju da povedu računa o njihovoj bezbednosti.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар