Manastir Svetog Luke – čudesna svetinja koja je dva puta rušena do temelja

Kao pravoslavni svetionik, sa mesta odakle zvuk njegovih 12 zvona kilometrima seže pozivajući na molitvu, uzdigao se manastir Svetog Luke. Čudesna svetinja pod čijim su okriljem četiri crkve, tri zvonika i konak, privukla je vernike, pa je glavni hram morao biti nadograđen.

"Ono što je zanimljivo jeste da se bratstvo trudilo, na čelu sa ocem Aleksejem, da sačuva staru crkvu, tako da je nova crkva obgrlila sa dva broda i nadvisila staru crkvu Svetog Luke. Oltarski prostor je trikonhos, a na zapadu imamo spoljnu pripratu koja nadvisuje zvonik, koji je imala i stara crkva, samo što je sad znatno veći i monumentalniji", rekla je Zvezdana Lazarević, istoričar umetnosti i autor monografije o manastiru Sveti Luka.

Takav je i novi konak sa radionicom u prizemlju, u kojoj otac Luka spravlja sapune i lekovite meleme, među kojima je lovorov najtraženiji.

"On ima tri sastojka. Vazelin, domaće ulje maslinovo i lovorovo ulje. I taj lovor se pokazao veoma dobar kod ljudi koji imaju problema sa disanjem ili nekim plućnim problemima, pogotovo sad u ovo zadnje vreme," napomenuo je monah Luka.

Pohranjene u glavnom hramu, čestice moštiju i delovi odežda svetih, uz ikone majke Božje i dve mirotočive, Svetog Luke i Svetog carevića Alekseja, najveće su blago manastira u kojem mnogi traže i pronalaze utehu.

"Svi smo zavoleli ovu svetinju od prvoga dana. I jeste čudesna. Ostaje da sačekamo još jedno proročanstvo da se ispuni. To je dolazak carskog zvona iz Rusije. I verujemo da će i to biti, kako nam je najavljeno, april, maj ove godine", napomenuo je arhimandrit Aleksej Bogićević, iguman manastira Sveti Luka.

Za jedinstveno zvono, težine 15 tona, gradiće se nov zvonik, sa crkvom Svetih careva, potvrdom neraskidivih srpsko-ruskih veza i želje za susretom sa svom duhovnom braćom.

"Sve dok možemo da se vidimo to je za nas radost, to nas vodi u Carstvo Božje. Ja tu poruku dajem za rođenje Hristovo. Da mi gledamo u oči jedni druge i da naš pogled zagreje srce onoga koga pogledamo, radosnim pozdravom Hristos se rodi, vaistinu se rodi", rekao je arhimandrit Bogićević.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике