Mame preduzetnice 10 godina u borbi za svoja prava

Ova borba traje već 10 godina, kada je na sednicama Socijalno-ekonomskog saveta pokretnuto pitanje diskriminacije preduzetnica u odnosu na zaposlene žene, kažu u Uniji poslodavaca Vojvodine.

"Nažalost, ti koraci jesu učinjeni u nekoj maloj meri, ali oni su apsolutno nedovoljni. Danas, 2022. godine, mi imamo jednu diskriminaciju majki i preduzetnica u odnosu na ostale majke i smatram da je ovo možda godina kada to možemo da rešimo", rekla je Miljana Stojšić Stojanovska, direktorka Unije poslodavaca Vojvodine.

Umesto podsticaja preduzetnicama da se ostvare kao majke postojeći zakoni ih obeshrabruju.

"Nisu im plaćeni porezi i doprinosi, kada su na odsustvu dobijaju manju naknadu u odnosu na žene koje su u radnom odnosu, nemaju prava na primer na dve godine odsustva plaćenog kada dobiju treće dete i ono što je takođe problematično je da čak i njihovi partneri ne mogu da dobiju, da idu na odsustvo radi nege deteta", navela je Jasmina Mihnjak, urednica roditeljskog portala "Bebac".

Preduzetnice koje žele da nastave poslovanje dobijaju manje novca od zaposlenih koleginica, osim toga dužne su da uplaćuju poreze i doprinose za poslovođu kojeg moraju da imenuju dok su na porodiljskom.

"Pojedine advokatice mesečno dobijaju i iznose od 17.000 do 20.000, što je, složićemo se, vrlo malo i nedovoljno da pokrije mesečne troškove i majke i deteta", kaže advokatica Sanja Knežević.

Često su prinuđene da zatvaraju svoje firme ili biraju između posla i roditeljstva. Trajno rešenje ne bi opteretilo republički budžet.

"Ako smo od 1990. godine imali 60.000 i računamo da je tek nekoliko procenata onih majki koje su u preduzetništvu, znači finansijski deficit, koji možda neko gleda da bi postojao, praktično bi bio zanemarljiv", smatra Miljana Stojšić Stojanovska.

Za početak, neophodno je promeniti zakone.

"Izmena Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom, izmena Zakona o obaveznom socijalom osiguranju, zdravstvenom osiguranju, i prosto Zakona o radu, kako bi se položaj zaposlene žene i položaj preduzetnice koje planiraju da se ostvare u ulozi majke, makar izjednačio", napomenula je Kneževićeva.

Republičko ekonomski savet je u januaru usvojio inicijativu za poboljšanje položaja majki preduzetnica, što je i preporuka Međunarodne organizacije rada. One, međutim, čekaju i promene zakona.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike