Malom Mihailu iz Valjeva potrebna pomoć za terapiju, pomagala i tretmane

Mihailo Cvetojević iz Valjeva, kada je imao šest meseci dobio je dijagnozu hipotonija, slabost mišića. Posle genetskih analiza u maju prošle godine ustanovljeno je da boluje od spinalne mišićne atrofije. Od tada svaka četiri meseca prima "Spinrazu", lek koji obezbeđuje država, a uz to je neophodna svakodnevna fizikalna terapija.

"Za njega je važno da se ne zamara zato što su njegovi fizički resursi snage ipak limitirani. Međutim, to ga ne sprečava da uz pomoć svog fizioterapeuta, Lazara Maksića, napreduje. Sada je već u stanju da uradi neke stvari koje ranije nije mogao. Pre svega, početak samog puzanja, stajanje bez potpore fizioterapeuta u donjem delu ekstremiteta oslonjen na svoje ruke, tako da mu puno znači", ističe Veljko Cvetojević, Mihailov tata. 

Fizikalna terapija iziskuje mnogo novca, ali skupa su i ortopedska pomagala. Humani majstor Boban napravio mu je stajalicu. Mihailu su sada potrebna specijalna kolica koja bi sam vozio. Svaka samostalna radnja, naglašavaju roditelji, važna je za njegov mentalni razvoj.

"Pored svih tih pomagala neophodna su banjska lečenja. Hidroterapija bi mu isto jako koristile i nemaju nekog efekta, ako vi ostanete sedam, 10 dana, neophodno je da budete 20 dana, tri nedelje tamo sa njim. Postoje razni centri isto za vežbanje sa decom, na primer u dva, tri termina po pola sata, po sat vremena, koji daju mnogo bolje efekte nego kad vi vežbate sa njim samo jednom dnevno, a koji nisu u Valjevu. Morali bi da odemo, da nađemo privatan smeštaj, sve to iziskuje određena sredstva", poručuje Višnja Stojanović, Mihailova mama.

Mihailova mama je na bolovanju i prima minimalnu zaradu. Podnela je zahtev za naknadu za tuđu negu i pomoć.

Porodici mnogo znači novac koji dobija Mihailo dobija od slanja SMS poruka sa tekstom 865 na broj 3030 u Srbiji, a u Švajcarskoj sa tekstom human865 na broj 455. Verujući u humanost i solidarnost otvorili su i dinarski i devizni račun, jer borba za Mihailov prvi korak tek je počela.

Dinarski račun za pomoć: 160-6000000732648-28

Devizni račun: 160600000073294316; IBAN: RS35160600000073294316; SWIFT/BIC: DBDBRSBG 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар