Najbrže vesti u Srbiji

Mali: Završetak radova u Beogradu pre roka

Govoreći o radovima na ulicama Beograda i primedbama pojedinaca da to ometa saobraćaj i život građana, Mali kaže da je ponosan na sve radove.

"Kada se okrenemo oko sebe, nikada se više nije gradilo. Svuda u Beogradu gradimo neku kanalizaciju, vodovod ili ulicu, imamo preko 1.100 gradilišta otvorenih u ovom trenutku", kaže Mali i dodaje da se decenijama nije tako radilo i da se sada radi sve više da bi se sve to nadoknadilo.

"To je pokazatelj odgovorne politike", rekao je Mali.

Poslednjih godina je, podseća, urađeno 113 kilometara kanalizacione mreže, 286 kilometara vodovodne mreže i 535 kilometara asfalta.

Očekivani datum završetka većine radova je, kaže, kraj oktobra, a tu spadaju radovi u Ruzveltovoj, Bulevaru oslobođenja i na Slaviji, a rok po ugovoru sa izvođačem je, kaže Mali, 6. novembar.

"Završetkom tih radova, razmišljamo šta ćemo sledeće, a to će biti Kneza Miloša, 27. marta, Cara Dušana", ističe gradonačelnik Beograda.

U četvrtak se otvara Tržni centar u Rajićevoj, tržni centar u Lazarevcu, počinju i radovi kod zgrade gde je bio Savezni MUP u Kneza Miloša, a 11. oktobra se otvara dom zdravlja u Rakovici, koji su tamo čekali 40 godina, najavio je gradonačelnik i dodao da se u novembru očekuje i kraj radova na Kosančićevom vencu.

Gradonačelnik Beograda je rekao i da su grejne probe već počele iako je tek septembar, kako bi bili spremni za nastupajući zimu.

"Beogradske elektrane ne duguju ‘Srbijagasu’ ni dinar za isporučen gas, što se ranije nije dešavalo i pokazuje koliko su finansije konsolidovane", rekao je Mali.

U julu su kaže, krneule isplate od po 10.000 dinara svakoj porodilji na teritoriji Beograda upravo iz ušteda koje su ostvarene.

Za vikend "Dani Pekinga u Beogradu" 

Dvodnevna manifestacija "Dani Pekinga u Beogradu" održaće se za vikend u Beogradu, a kako je najavio Siniša Mali, gost manifestacije biće i gradonačelnik Pekinga Cai Ci.

Mali je za RTS rekao da odnosi srpske i kineske prestonice nikada nisu bili bolji, a da će u okviru predstojeće manifestacije biti održan i privredni forum na koji se već prijavilo, kaže, oko 3.000 privrednika i 200 kompanija.

Svaki takav susret privrednika, smatra Mali, Beograd treba da iskoristi, a ono što je posebno važno, ističe, jeste da je u Beogradu od juna i jula ove godine, rekordno nizak broj nezaposlenih, najniži u poslednjih 10 godina.

Na "Danima Pekinga u Beogradu", najavio je gradonačelnik, biće održano i nekoliko sportskih događaja a deca iz Pekinga imaće priliku da igraju hokej sa beogradskim mališanima.

"Biće kulturno-umetničkih događaja i koncerata a sledeće godine sličan događaj očekuje nas u Pekingu", kaže Mali.

Podsetio je da je pre mesec i po dana u Šangaju potpisan ugovor o saradnji sa tim gradom, a prošle nedelje i sa Seulom. "Želimo što bolji odnos sa što više gradova sveta", ističe gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, u planu je potpisivanje nekoliko sporazuma o saradnji između Pekinga i Beograda, ali ono što je važno, kaže, jesu sporazumi koji nas čekaju do kraja godine.

To su, najavio je, sporazumi o izgradnji dalekovoda koji treba da povezuje Tent sa beogradskim elektranama.

"Radimo sa njima i na završetku izgradnje kanalizacije u Beogradu i na izgradnji fabrike za prečišćavanje vode u Velikom selu", kaže Mali i ističe da je investicija od preko 250 miliona evra.

Gradonačelnik Beograda učestvovaće u petak na Samitu 16 gradonačelnika Centralne i Istočne Evrope u Podgorici, a kako je najavio, sledeće godine, domaćin tog skupa biće Beograd.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike