Mali: Srbija dobitnik nagrade „Pionir u oblasti zelenog finansiranja“

Siniša Mali je ocenio da ako se nagrade i priznanja dobijaju u uslovima opšte neizvesnosti i ekonomske krize, to samo pokazuje da je država odradila dobar posao i da odgovorno vodi svoje građane putem napretka.

Dodao je da  Srbija kao vodeća zemlja regiona, želi da posluži kao primer drugima u okruženju.

"Želimo da budemo predvodnici u sprovođenju Zelene agende i da svet prepozna tu našu nameru i viziju. Posvećeni smo ulaganju u ekologiju i zaštitu životne sredine i obezbeđivanju finansiranja zelenih projekata iz novih izvora finansiranja kao što je veoma aktuelno tržište zelenih obveznica", rekao je Mali.

Podsetio je da je Srbija prošle godine, u septembru prvi put u svojoj istoriji emitovala zelenu evroobveznicu, u iznosu od jedne milijarde evra.

"Prvi put u svojoj istoriji, Srbija je emitovala zelenu evroobveznicu u iznosu od jedne milijarde evra, ročnosti sedam godina i mi smo zadovoljni i jako ponosni na to što smo uradili. Ne samo da smo pokazali da je Srbija ekološki odgovorna, već i da investitori prepoznaju potencijal ulaganja u zelene investicije u Srbiji, jer je interesovanje bilo ogromno", istakao je Mali.

Naveo je da je ta evroobveznica emitovana po najnižoj kuponskoj stopi ikada od jedan odsto i stopi prinosa od 1,26 odsto, uz tražnju investitora koja je tokom aukcije premašila tri milijarde evra.

Veća izdvajanja za ekološke projekte

Ministar je najavio da je plan vlade i Ministarstva finansija da se bude u korak sa razvijenim svetom na tržištima kapitala te da se sprovode strategije, agende i javne politike koje nas pozicioniraju kao ozbiljnog igrača na tom tržištu.

Dodao je da se iz godinu u godinu sredstva za ekološke projekte u budžetu Srbije povećavaju, kao i da će budžet za narednu godinu predvideti finansiranje ekoloških projekata koji  građanima treba da obezbede čistu vodu, vazduh i kvalitetniji život.

"Želimo zdravu sredinu za naše naraštaje. Reč je o projektima koji se odnose na izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode za piće i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, zaštitu od poplava, očuvanje biodiverziteta, kontrolu i prevenciju zagađenja, prikupljanje, preradu i reciklažu otpada, energtetsku efikasnost i obnovljive izvore energije", objasnio je Mali.

Istakao je da je Srbija u poslednje dve godine, tokom kovid krize, uspela da ostvari rekordan privredni rast uz održavanje stabilnosti javnih finansija, a da je realizacija zelene agende postala jedan od prioriteta.

"Ova nagrada nam daje podsticaj da budemo još bolji i da se još odgovornije posvetimo ovom cilju", zaključio je Mali.

"Climate Bonds Iniative" je međunarodna organizacija koja promoviše ulaganja u projekte i sredstva neophodna za brzu tranziciju na ekonomiju sa niskim emisijama ugljenika i klimatskom otpornošću.

Nagrade, poput ove koju je dobila Srbija, dodeljuju se svake godine kako bi se proslavili napori i dostignuća organizacija i vlada koje su se istakle kao pioniri u održivom finansijskom sektoru, koje rade na rešavanju klimatske krize.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike