Mali savet doktorke iz Hitne, šta poneti u torbi kada izlazite napolje

Doktorka Danijela Jevtić rekla je za RTS da zbog Zadušnica i predstojećih Duhova, koji se praznuju tri dana, iskustvo kaže da u tim situacijama uvek ima poziva iz crkve, sa groblja i iz gradskog prevoza.

"Imamo stare osobe kojima pada šećer, dijabetičare posebno, pada pritisak, ređe imamo skokove pritiska, mogućnost da imaju glavobolje usled sunčanice i mogućnost povređivanja – dakle, pažljivo u prevozu", rekla je dr Jevtić.

Doktorka je dala mali savet da se u torbi ponese nešo slano, nešto slatko, malo vode i zaštita za glavu.

Takođe savetuje građanima da sednu kada se umore – da ne čekaju da dobiju aritmiju, da se premore, nego da taj put podele na više malih deonica, a može i neko od porodice da krene ka njima.

"Bili bi oni zahvalni a takođe i mi", istakla je doktorka.

"Na centrali smo imali podatak da stara osoba pije lek protiv zgrušavanja krvi, pošto su male tablete, ne četvrtinu, nego je zaokružio na polovinu. Postoji mogućnost ozbiljnih krvarenja pogotovu kada se radi o određenim lekovima kao što je antikoagulantna terapija – tu se doza poštuje", rekla je ona.

Što se porodica tiče, ne treba da čekaju da se njihovi ukućani koji ne žele hitnu pomoć guše dva ili tri dana nego da – kad vide da ubrzano dišu, da dišu stomakom, da su modri – pozovu lekara nezavisno od njihove želje, jer su tada bespomoćni, zaključila je dr Jevtić.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike