Mali sa predstavnicima „Huaveja“ o razvoju strategije pametnih gradova, 5G mreži

"Huavej" je kompanija partner Srbije na razvoju sistema "Bezbedni i pametni grad" (Safe and Smart City), a tema razgovora bio je zajednički rad na razvoju tog koncepta.

Planiran je dalji razvoj strategije pametnih gradova, kroz pozicioniranje kompanije Huavej kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave u Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Uz razmenu informacija obezbediće se platforma za razvoj lokalnih ekosistema u oblasti digitalne transformacije u javnom, finanijskom, obrazovnom, energetskom sektoru kao i u oblasti saobraćaja, što sve treba da dovede do značajnih ušteda, što je i jedna od prednosti koncepta Pametnih gradova, zaključeno je na sastaku.

"Huavej" je ministru predstavio i mogućnost saradnje na uspostavljanju 5G mreže u Srbiji i sistema Goverment Cloud, koji bi objedinio infrastrukturu podataka i komunikacije za sve državne organe i ponudio sve aplikacije koje su potrebne državnim organima za njihovo poslovanje.

Saradnja sa kompanijom "Huavej" dalja je konkretizacija bilateralne saradnje između Vlade Srbije i Vlade Kine u okviru inicijative "Pojas i put" kao i dogovora o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Kine.

Podsećanja radi, kao jedan od osnovnih ciljeva te saradnje u budućem periodu planirano je otvaranje "Huavej" centra za inovacije za digitalnu transformaciju (Huavei Innovation Digital Transformation) kao regionalnog centra za Zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike