Mali sa Etingerom: Što pre otvoriti poglavlja koja daju pristup fondovima EU

Mali je posle sastanka sa Etnigerom u Briselu rekao da je Srbija dobila apsolutnu podršku za put ka Evropskoj uniji i pohvalu za ostvarene rezultate, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Zaključili smo da je Srbija šampion u ekonomskim reformama, a da su nam rezultati i u makroekonomiji i mikroekonomiji izuzetno dobri. Stopa rasta je u 2018. najveća u poslednjih deset godina – 4,3 odsto. Smanjuje se nezaposlenost, imamo suficit u budžetu treću godinu zaredom", istakao je Mali.

Naglasio je da je izuzetno bitna pomoć i podrška Evropske unije, jer to, kako kaže, Srbiji otvara put ka rastu naše ekonomije i privrede.

"Zbog toga sam molio gospodina Etingera da se u što kraćem periodu i otvore poglavlja koja se odnose na finansijske usluge i na finansijski sistem, a koja bi trebalo da nam obezbede bolji pristup evropskim i drugim fondovima", rekao je Mali.

Fondovi bi, prema rečima Malog, mogli da nam omoguće veća ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvo.

"Upravo takvim ulaganjima ćemo doći i do povećanja plata i penzija, odnosno boljeg životnog standarda građana. Novi sistem budžetiranja EU do 2027. godine otvara mogućnost i zemljama koje nisu članice EU da imaju pristup fondovima. To je mogućnost koju ćemo mi sigurno iskoristiti", naveo je Mali.

Zaključio je da bi ti fondovi trebalo da budu, pre svega iskorišćeni za razvoj infrastrukture, ali i poboljšanje sistema obrazovanja u Srbiji.

Ministar Mali sutra će u Briselu učestvovati na Savetu za ekonomska i finansijska pitanja Evropske Unije.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike