Mali sa američkim ambasadorom Godfrijem o ekonomskim uspesima

Siniša Mali je istakao da je Srbija završila važan proces fiskalne konsolidacije, te da je privredni rast u trećem kvartalu ove godine iznosio 4,7 odsto. Kako je rekao, očekuje da do kraja godine bude premašena projektovana stopa rasta od 3,5 odsto, saopštilo je ministarstvo finansija.

On je takođe istakao da je Srbija uspešno emitovala obveznicu na međunarodnom finansijskom tržištu, i to drugi put u ovoj godini, te da je dobila istorijski najnižu kamatnu stopu i na taj način ostvarila milionske uštede. Mali je dodao i da dobre ekonomske rezultate potvrđuju i međunarodne finansijske institucije.

Ambasador Godfri je pohvalio ekonomske rezultate koje je Srbija postigla, i dodao da je važno što je zemlja skinuta sa tzv "sive liste" FATF jer su ispunjeni svi zahtevi kada je reč o borbi protiv pranja novca i sprečavanju finansiranja terorizma.

On je istakao da se nada da će američki investitori još više da ulažu u Srbiju, te je kao dobar primer naveo kompaniju Behtel, koja u okviru konzorcijuma gradi Moravski koridor. Kako je rekao, to je signal za sve druge američke kompanije da mogu da ulažu u Srbiju.

Mali je dodao da je Srbija u prvih sedam meseci ove godine privukla 2,3 milijarde evra stranih direktnih investcija, što je 43 odsto više nego u istom periodu prošle godine. On je istakao i da je časopis Fajnenšl tajms Srbiju proglasio za svetskog rekordera u privlačenju stranih investicija.

Mali i Godfri su izrazili očekivanje da će u budućnosti imati kvalitetnu saradnju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike