Mali: Privreda i javni sektor mogu da pređu na elektronske fakture do kraja aprila

Siniša Mali je naveo da će se, zbog velikog broja zahteva, do kraja godine izmeniti Zakon o elektronskom fakturisanju i da će biti omogućen prelazni rok do kraja aprila kako bi se korisnici adaptirali i osposobili da izdaju i primaju elektronske fakture, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Očekujem da će te izmene biti usvojene od strane poslanika u Skupštini Srbije. Dakle, omogućićemo dodatni period da se usaglasite sa novim zakonom i završite sve informacione pripreme", rekao je ministar Mali obraćajući se prisutnima na obuci za lokalne samouprave "Primena sistema elektronskih faktura", održanoj u Palati "Srbija".

Mali je naveo da su ostali rokovi, koji su navedeni u zakonu realni i da će nastaviti da važe i nakon zakonskih izmena.

Kako se navodi u saopštenju, prvo nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakture i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora, i to će se primenjivati od 1. maja 2022. godine, umesto od 1. januara, baš kao i obaveza subjekta privatnog sektora da izda elektronsku fakturu subjektu javnog sektora.

"Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, kao i elektronske fakture izdate od strane subjekta privatnog sektora, primenjivaće se od 1. jula 2022. godine, kao što je i bilo planirano. Takođe, obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine", ističe se u saopštenju.

Mali je naveo i da Srbija, novim sistemom želi da unapredi transparentnost i konkurentnost, smanji sivu ekonomiju, ali i tehnološki uhvati korak sa razvijenim svetom.

"Mnogo toga dobijamo i kao država, i vi kao korisnici javnih sredstava, i u transparentnosti i u uštedi vremena. Naša želja je da u 2023. godine uđemo i u sistem e-otpremnica. Na to se nadovezuju platni promet između pravnih lica i sistem e-fiskalizacije. Pravimo kompjuterski i informacioni vertikalni lanac i to će biti najvažniji održiv sistem borbe protiv sive ekonomije", naglasio je Mali i dodao da je korišćenje sistema e-faktura u potpunosti besplatno.

Državna sekretarka u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić istakla je da je današnja završna obuka za primenu sistema eletronskih faktura važna ne samo za one koji su obuku prošli, već i za digitalnu transformaciju cele privrede, kao i za e-upravu Srbije i pozvala sve gradove i opštine da se pripreme za ovaj moderan način rada, jer štedi vreme i novac.

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović rekao je da o značaju ove reforme dovoljno govore podaci o velikom broju preduzeća, institucija, organizacija na koje će direktno uticati i dodao da konzervativne procene govore da se na čuvanju i izradi 1.000 faktura operativni troškovi mogu smanjiti za 150.000 dinara, te da će uštede u lokalnim samoupravama biti milionske.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике