Mali Gavrilo proslavio prvi rođendan i napustio bolnicu u Budimpešti

Za oproštaj od Gavrila spremljena je torta. Istovremeno, lekari i medicinsko osoblje budimepštanske Dečije bolnice "Betešda" proslavili su njegov prvi rođendan, a Gavrila i dva starija brata iznenadili poklonima.

Dečakić Kragujevca je 8. juna dobio gensku terapiju u Dečijoj bolnici "Betešda" i nakon toga je usledio ogroman napredak.

Sada već može da drži glavu, sedne, dohvati svoje igračke i igra se sa njima, osim toga postao je mnogo zainteresovaniji za okolinu. Ova subjektivna opažanja potkrpljuju i objektivni podaci.

"Precizna merenja pokretljivosti zbog toga radimo delom onda kada deca stignu do nas, i pre nego što započne terapiju lekom, i sada smo ih uradili ponovo nakon deset sedmica i njegovi rezultati su zapanjujući dobri, što je objektivan podatak, zbog toga što kada je stigao imao je 34 poena, a sada premašuje 54", ističe dr Borbala Mikoš, medicinski direktor Dečije bolnice "Betešda" i vodeći lekar tima koji primenjuje lek "zolgensma".

Roditelji Gavrila Đurđevića bolnicu napuštaju sa lepim uspomenama, ne samo zbog ovih rezultata. Kažu, ovde su sklopili prijateljstva za ceo život.

"Raduju se zajedno sa nama svakom njegovom oporavku, to se vidi, i to nama roditeljima mnogo znači. Komentarišem sa suprugom, baš smo zadovoljni, nismo očekivali stvarno, mogu reći da stvarno nismo očekivali toliko lep i prijatan i doček, i odnos prema nama, i prema Gavrilu, naravno prvenstveno, tako odlazimo iz Budimpešte, iz ‘Betešde’ bogatiji za baš dosta prijateljstava", priča Gavrilova mama Nevena Đurđević. 

U Dečijoj bolnici "Betešda" do sada je lečeno 16 dece obolele od SMA1 (spinalne mišićne atrofije) i generalni direktor ustanove smatra da je u Gavrilovom slučaju tretman bio verovatno najuravnoteženiji.

Kaže da na tome može da zahvali i veoma dobroj saradnji sa lekarima iz Srbije i roditeljima.

"Uprkos tome što je ovo veoma rizična intervencija, potrebno je obratiti pažnju na mnogo toga, veoma harmonično je uspelo i u tome je porodica imala veliku ulogu, roditelji koji su bili veoma spremni na saradnju, i dobre su bile reakcije i hvala Bogu i naš tim je veoma dobro utvrdio sve one tačke na kojima može da pomogne", naglašava dr Đerđ Velkei, generalni direktor Dečija bolnica "Betešda".

Gavrila Đurđevića sada čeka dva i po meseca rehabilitacije koja će se sprovoditi u jednom budimpeštanskom centru.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар