Mala Lana primila gensku terapiju u SAD, ali bitka još nije završena

Nakon što je primila skupoceni lek u Americi, mala Lana suočila se sa novim zdravstvenim problemima. Roditelji više nisu mogli da se nose sa troškovima lečenja u američkoj bolnici, pa su se obratili budimpeštanskoj klinici u kojoj su zbrinuti Oliver Pal Gajodi i Gavrilo Đurđević.

"Lana je bila dobro tokom leta koji je trajao 14 sati. Što se nas tiče, mi se osećamo malo smirenije, srećnije, što smo uspeli da dođemo. Kada smo videli kako je mali Oliver napredovao onda smo shvatili kako dobar tim ove bolnice u Budimpešti i zato smo hteli da dođemo ovde", rekla je Aleksandra Jovanović, Lanina majka.

Lana Jovanović je smeštena u jedinicu intenzivne nege dečje bolnice "Betešda" gde će narednih nekoliko dana provesti u potpunoj izolaciji sa majkom.

"Na osnovu informacija koje smo dobili iz Sjedinjenih Država i na osnovu medicinske dokumentacije, Lanino zdravstveno stanje pogoršano je virusnim zapaljenjem pluća, zbog čega joj je neophodna snažnija mehanička ventilacija. Procenjujemo da je bolest u završnoj fazi, ali joj je za disanje i dalje potrebna podrška aparatima. Radićemo detaljne pretrage i analize i nadamo se stabilizaciji stanja", navela je dr Borbala Mikoš, šefica tima lekara za SMA bolesti, u Dečjoj klinici "Betešda" u Budimpešti.

Neplanirani troškovi Laninog lečenja u Americi dostigli su pola miliona dolara, što roditelji nisu u stanju da plate, pa je opet neophodna solidarnost građana Srbije. SMS donacije od 200 dinara šalju se na broj 3030 humanitarne fondacije "Budi human" sa porukom 808.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар