Makron u prvoj poseti Hrvatskoj, Zagreb očekuje podršku i 12 francuskih borbenih aviona

Emanuel Makron je večeras stigao u u Zagreb, gde ga je na aerodromu u ime Vlade Hrvatske dočekao ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Uz jake mere bezbednosti predsednik Makron se uputio na radnu večeru sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i užim krugom ministara. Na dnevnom redu su razgovori o globalnim i regionalnim pitanjima.

"Drago nam je ugostiti Emanuela Makrona, koji koji boravi u prvoj službenoj poseti Hrvatskoj. Želimo osnažiti partnerstvo Hrvatske i Francuske te stvoriti preduslove za povećanje ekonomske saradnje i trgovinske razmene. Hrvatska ceni podršku Francuske na putu prema Šengenu i Evrozoni", napisao je Plenković na Tviteru uz fotografije sa Makronom.

Plenković je istakao i da večeras sa Makronom razgovara o stanju na jugoistoku Evrope, strateškom kompasu Evropske unije, migracijama i zaštiti granice Evrope, kao i saradnji u energetici i zajedničkim naporima u borbi protiv klimatskih promena.

U četvrtak sa Milanovićem na Pantovčaku 

Hrvatski predsednik Zoran Milanović primiće svog francuskog kolegu u četvrtak ujutro na Pantovčaku uz sve državne počasti, a pre odlaska u Banske dvore Makron će, kako pišu hrvatski mediji – na sopstvenu inicijativu, položiti venac kod Spomenika domovini.

Makronova poseta Hrvatskoj dešava se uoči francuskog preuzimanja šestomesečnog predsedanja Savetu Evropske unije, a očekuje se da će se pre nego što Slovenija prvog januara prepusti palicu Francuskoj, pokrenuti pravni postupak za donošenje formalne odluke o ulasku Hrvatske u Šengensku zonu, dok bi konačna odluka mogla biti doneta do juna 2022.

Plenković je u ponedeljak rekao da Hrvatska ima podršku Francuske i najavio da će ona biti u sadržaju Sporazuma o strateškom partnerstvu koji će francuski predsednik i hrvatski premijer potpisati u četvrtak.

Francuska i Hrvatska već imaju sklopljeno strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja. To će biti okvir za dodatno jačanje odnosa s tom zemljom, rekli su iz hrvatske vlade.

Očekuje se i podrška Pariza za ulazak Hrvatske u Evrozonu, a Plenković je ranije rekao da se nada da će se taj cilj ostvariti do 2023. godine.

Sa Makronom stižu i borbeni avioni

Sa Makronom je u Zagreb, između ostalih, stigla i francuska ministara odbrane Florans Parli koja koja će u četvrtak u Banskim dvorima sa hrvatskim kolegom Mariom Banožićem potpisati 999 miliona evra vredan ugovor kojim Hrvatska od Francuske kupuje 12 polovnih višenamenskih borbenih aviona "rafal".

Hrvatska od Francuske kupuje deset jednoseda i dva dvoseda koji će biti isplaćeni u pet rata od 2022. do 2026. godine.

Francuska gencija AFP opisala je kupovinu aviona kao najveće naoružavanje Hrvatske nakon rata i sticanja nezavisnosti.

Hrvatska je druga zemlja Evropske unije, nakon Grčke, koja kupuje "rafale", a francuska ponuda izabrana je u konkurenciji američke, švedske i izraelske.

Same "rafale" građani Zagreba videće već u četvrtak nakon potpisivanja ugovora. Planirano je da dva aviona nadlete najpre Gornji grad i Novi Zagreb, a onda i sam centra Zagreba i zagrebački Donji grad.

Hrvatska i Mađarska su bile dve zemlje Evropske unije, koje Makron do sada nije posetio od početka svog petogodišnjeg predsedničkog mandata započetog u maju 2017. godine.

Predsednik Francuske će posle Hrvatske boraviti u Italiji gde će razgovarati sa tamošnjim zvaničnicima, a u Vatikanu će ga primiti papa Franja.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар